B
bryniarski
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 23
Rok temu jadąc rowerem zostałem zatrzymany do rutynowej kontroli przez dwuosobowy patrol policji z wydziału prewencji. Celem kontroli było sprawdzenie mnie alkomatem. Przed dmuchnięciem zażądałem od policjanta aby dał mi nowy ustnik do alkomatu, ten spełnił moje żądanie i dał mi zafoliowany ustnik który rozpieczętowałem i umieściłem w alkomacie, następnie dmuchnąłem, wynik był 0,0 %. Następnie oddałem alkomat wraz z folią z ustnika policjantowi, lecz ten prawdopodobnie umyślnie odebrał alkomat w ten sposób, że folia opadła na ziemię po czym zażądał ode mnie abym podniósł folię, a ja mu odmówiłem, wówczas policjant poinformował mnie że skoro odmawiam podniesienia folii to zostaję ukarany grzywną 500zł za zaśmiecanie terenu (art 145 kw).
Sprawa poszła do sądu w którym dwoje policjantów którzy mnie zatrzymali do kontroli złożyło przeciwko mnie sprzeczne ze sobą zeznania, mianowicie policjant który mnie bezpośrednio kontrolował zeznał, że wyrzuciłem folię, a drugi policjant który stał obok i się przyglądał to zeznał, że wyrzuciłem ustnik do alkomatu. Sędzia mimo sprzeczności w zeznaniach policjantów uznał, że jestem winny wyrzucenia folii.
W związku z powyższym mam pytanie, czy sędzia postąpił prawidłowo karając mnie grzywną mimo sprzecznych zeznań policjantów? Pytam się o to gdyż chcę napisać w tej sprawie skargę do RPO, wszak sędzia zachował się jak oskarżyciel czyli pogwałcił zasadę o bezstronności sędziego i zasadę, że wszelkie wątpliwości rozstrzyga się na korzyść oskarżonego.
Sprawa poszła do sądu w którym dwoje policjantów którzy mnie zatrzymali do kontroli złożyło przeciwko mnie sprzeczne ze sobą zeznania, mianowicie policjant który mnie bezpośrednio kontrolował zeznał, że wyrzuciłem folię, a drugi policjant który stał obok i się przyglądał to zeznał, że wyrzuciłem ustnik do alkomatu. Sędzia mimo sprzeczności w zeznaniach policjantów uznał, że jestem winny wyrzucenia folii.
W związku z powyższym mam pytanie, czy sędzia postąpił prawidłowo karając mnie grzywną mimo sprzecznych zeznań policjantów? Pytam się o to gdyż chcę napisać w tej sprawie skargę do RPO, wszak sędzia zachował się jak oskarżyciel czyli pogwałcił zasadę o bezstronności sędziego i zasadę, że wszelkie wątpliwości rozstrzyga się na korzyść oskarżonego.