Sprzedający gra na zwłokę z reklamacją

• Autor wątku Autor wątku Sombres
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Złożyłem prawidłowe odstąpienie od umowy sprzedaży zawartej na odległość, gdzie wyraźnie zaznaczyłem, że nie mam zamiaru czekać dłużej niż 14 dni na zwrot pieniędzy. W odpowiedzi dostałem to:
"odsyłając towar do Chin trafi on tam w ciągu 2-3 tygodni i otrzyma Pan zwrot należności. Możemy podać Panu adres w Polsce, ale zwrot nie nastąpi wcześniej niż 2-3 tygodni. Więc nie ma znaczenia, gdzie Pan odeśle. Adres, który widnieje na Allegro nie jest aktualnym adresem. Proszę zdecydować, gdzie Pan chce odesłać towar. Jeśli do Chin to zna Pan procedurę, jeśli do Polski to podamy Panu nowy adres."
W odstąpieniu zaznaczyłem, że towar odeślę na adres podany na Allegro, zaś ich 2-3 tygodnie to jedno wielkie i wierutne kłamstwo, towar szedł do mnie 2 miesiące, poza tym jeżeli to ja wyślę towar i zaginie to żadnego zwrotu nie otrzymam. Co mam w tej sytuacji zrobić?

Ostatnia edycja:
"Niniejszym, zawiadamiam ponownie, iż zakupiony przeze mnie w dniu xyz telefon xyz za kwotę xyz zł jest wadliwy. Stwierdzona wada jest istotna i polega na zniszczonej tylnej pokrywie telefonu z wymienioną na gorszej jakości uszczelką, co wiąże się z niedociskaniem pokrywy do reszty telefonu, przez co najważniejsza cecha telefonu - wodoszczelność - w tym towarze nie istnieje oraz na niezgodności produktu z opisem (towar reklamowany jako nowy okazał się być po prostu odnawiany). Wada została stwierdzona w dniu otrzymania towaru, tj. dnia xyz.
Z uwagi na powyższe, na podstawie rękojmi oraz Kodeksu cywilnego art. 556 i kolejnych, oświadczam, że odstępuję od umowy sprzedaży zawartej dnia xyz i żądam zwrotu kwoty telefonu, wysyłki i poniesionych opłat, co łączy się na kwotę xyz.

Zwracam towar i proszę o zwrot podanej kwoty na numer konta bankowego: xyz , w terminie 14 dni od dnia doręczenia niniejszego pisma. Towar zwracam na adres podany podczas zawierania umowy sprzedaży: xyz

W załączeniu dodaję zdjęcie należności celnych."

We wcześniejszej części maila stwierdziłem również, że nie zgadzam się na odsyłanie telefonu do Chin przeze mnie czy też na czekanie n miesięcy na zwrot pieniędzy.

Ostatnia edycja:
To jest zgłoszenie reklamacyjne z tytułu rękojmi za wady. Prześlij towar do sprzedawcy na polski adres, aby mógł ustosunkować się do zgłoszonej reklamacji.

A co z odpowiedzią sprzedawcy? Mam poprosić o ten nowy adres czy wysyłać na ten podany przy zawieraniu umowy? I co z tym terminem płatności?

Znaczy, że te fragmenty o rozsądnym czasie i nadmiernych niedogodnościach mają zastosowanie tylko do wymiany/naprawy?

Wczoraj minęły 2 tygodnie, odkąd sprzedawca otrzymał przesyłkę z telefonem, od tamtego momentu nie dostałem jakiejkolwiek odpowiedzi (ani zwrotu pieniędzy). Co robić?

Powrót