Sprzedający nie dotrzymał terminu...

• Autor wątku Autor wątku tutajbyłareklama
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tutajbyłareklama

Użytkownik
Odpowiedzi
80
Witam, mam taki problem zamówiłem narożnik za 2500zł.
Otrzymałem zapewnienia, że narożnik otrzymam maksymalnie do 6 tygodni, otrzymałem fakture proforme.
Sprzedający terminu nie dotrzymał, mija 9 tydzień a narożnika dalej nie ma, dzwoniąc do salonu meblowego cały czas mnie przeciągają że za 2 dni za 3 dni i tak to się ciągnie juz 3 tydzień, czy mogę domagać się jakiegoś odszkodowanie za niedotrzymanie umowy?

Witam, zgodnie z art 491 k.c. jeżeli jedna ze stron dopuszcza się zwłoki w wykonaniu zobowiązania z umowy wzajemnej, druga strona może wyznaczyć jej odpowiedni dodatkowy termin do wykonania z zagrożeniem, iż w razie bezskutecznego upływu wyznaczonego terminu będzie uprawniona no odstąpienia od umowy. Może również bądź bez wyznaczenia terminu dodatkowego, bądź bo jego bezskutecznm upływie żądać wykonania zobowiązania i naprawienia szkody wynikłej ze zwłoki.

rozumiem, sprzedający albo przekłada termin albo nie odbiera tel, czy mogę w postępowaniu cywilnym dochodzić odszkodowania za straty czasowe ? termin maksymalny byl terminem 6 tyg, minelo 9 i szczerze mam juz dosc czekania. Na szczęście żadnych pieniędzy im nie wpłaciłem - miałobyć przy odbiorze.

W pierwszej kolejności należałoby na piśmie wyznaczyć sprzedającemu dodatkowy termin z powołaniem się na prawo odstąpienia od umowy po bezskutecznym upływie terminu. Dopiero potem można od unowy odstąpić, co implikuje możliwość dochodzenia odszkodowania. Powyższe czynności należy wykonać w takiej kolejności.

Powrót