Sprzedający wypowiedział OC kara z UFG

• Autor wątku Autor wątku Pedrinho
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Pedrinho

Pedrinho

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Dzień Dobry,

Piszę o poradę w sprawie kary z UFG na kwotę 8400pln za brak OC.

Okoliczności są troszeczkę zawiłe ale w uproszczeniu wygląda to tak:

Przebywając za granicą znajdują pojazd (autobus) który chcę zakupić. Po wstępnych telefonicznych negocjacjach proszę swojego Ojca o przeprowadzenie transakcji.
Tato przekazuje wynegocjowaną przez mnie telefonicznie kwotę, odbiera fakture (sprzedawca reprezentuje firmę) i kluczyki. I tutaj zaczynają sie komplikacje. Sprzedający nie chce wydać ubezpieczenia OC i nalega na podpisanie deklaracji o intencji wyrejestrowania pojazdu. Tato podpisuje "jakiś dokument", zabiera autobus i dokumenty. kilka miesięcy później przed upływem terminu (5 dni) OC od sprzedawcy Ojciec mój wykupuje u tego samego Towarzystwa ubezpieczeniowego polise OC na moje dane. Kilka tygodni później ja wracam z zagranicy. Kilka kolejnych tygodni później otrzymuje list z UFG informujący mnie o karze za brak OC.
Kontaktuje się z UFG przedstawiając dokument i numer "starego OC" oraz wykupiony w terminie "nowe OC". UFG podtrzymał karę i swoje stanowisko.
W związku z czym kontaktuje się z UT w celu wyjaśnienia. UT informuje mnie iż posiada dokument złożony przezemnie (złożony w placówce lokalnej sprzedającego) o wypowiedzeniu umowy OC. Następnie, ja informuje, że nie jestem autorem tego dokumentu i oświadczam, że nie wypowiadałem ani nie zlecałem nikomu takiego żądania. Wnioskuje do UT o wydanie kopii zlecenia "wypowiedzenia". Kopia ta posiada podpis odpowiadający podpisu mojego Ojca. Ten deklaruje że nie podpisywał takiego dokumentu ale był "nakłoniony" do podpisania "czegoś tam" pod groźbą nie wydania dokumentu OC. Kontaktuje się ze sprzedawcą, który potwierdza że złożył osobiście wypowiedzenie OC. Jest oczywiście niezgoda w kwestii sposobu uzyskania podpisu (Sprzedawca twierdzi że podpis uzyskany z pełną zgodą, "my" twierdzimy że nie). Rozmowa zostaje nagrana.

Otrzymuję odpowiedź od UT że nie ma możliwości przywrócenia okresu ochronnego bez interwencji na policji.
Zgłaszam sprawe na policji (wspominam o nagranej rozmowie ale Policjantka stwierdz że "to później" ja nie nalegam nie będąc pewiem legalności tego materiału). Zawiadomienie z artykułu 270 kk punkt 1 i 2.
TU czeka na rozstrzygnięcie sprawy na policji/prokuraturze. Odroczenie z UFG dobiega końcowi, wnioskuje o dalsze- bral odpowiedzi.
Jakiś czas później otrzymuje informacje o umorzeniu dochodzenia ze względu na brak danych uzasadniających podejrzenie popenienie przestępstwa. Ucieka mi 7 dniowy termin zgłoszenia zażalenia.
I na dzisiaj wygląda to tak:
UFG milczy w sprawie przedłużenia odroczenia, TU czeka na rozstrzygnięcie sprawy (jeszcze ich nie poinformowałem o umorzeniu). Policja zamknęła sprawę.

Czy ktoś ma sugestie co powinienem robić dalej? Strasznie jestem sfrustrowany tą sytuacja.

Ewentualnie można się czepiać tego, czy aby na pewno Twój ojciec był upoważniony do podpisania w Twoim imieniu wypowiedzenia umowy ubezpieczenia. Podpisał swoim podpisem? Miał upoważnienie od Ciebie?

Nie miał upoważnienia ode mnie. I jest to jego podpis. Ale podkreślam, że on świadomie nie podpisał wypowiedzenia umowy.

No to o tyle dobrze. Możesz spróbować zgłosić do ubezpieczyciela, że nie wypowiedziałeś umowy jako nabywca, a Twój ojciec nie miał Twojego pełnomocnictwa do wykonania takiej czynności.

Przygotuj się raczej na walkę z UFG tam system działa zero/jedynkowo.
Zasięgnij opinii prawnej u jakiegoś prawnika, który zajmuje się tematami ubezpieczeń i od razu dopytaj o ewentualną ofertę obrony przed UFG.

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Pedrinho napisał:
Sprzedający nie chce wydać ubezpieczenia OC
Jeżeli rzecz dzieje się w kraju to po co blankiet ubezpieczenia?

Pedrinho napisał:
Tato podpisuje "jakiś dokument"
Nie "jakiś" tylko wypowiedzenie.

Pytanie
Jakie dane na fakturze (imię i nazwisko/ Jan Nowak?)
Jakie dane na wypowiedzeniu ubezp. (imię i nazwisko/ Jan Nowak?)
Jakie dane na nowym ubezpieczeniu (imię i nazwisko/ Jan Nowak?)

Jeżeli 3xTak. To zbieraj pieniądze na UFG

Powrót