B
bartek8241
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 47
Jakieś 12 lat temu miałem przygodę z pewnym TU i polisą OC. Wypowiedziałem im umowę, podpisałem OC z drugą, tamci dostali poleconym wypowiedzenie dzień po terminie i po tygodniu telefon że mam nieopłaconą polisę. Wysłałem więc ponowne wypowiedzenie tym razem skutecznie i miałem zapłacić za 7 dni polisy proporcjonalną składkę. Mieli mi wysłać blankiet itd, czego nie zrobili, a po 2 latach ciszy sprzedali całą sumę (ok 500 zł) Presco. Ci bez wzywania złożyli sprawę do E-sądu. Odwołałem się od wyroku - sprawę przekazano do rozpoznania do sądu rejonowego. Presco (widząc pewno że chodzi o kwotę 10 - 15 zł + odsetki) olało temat, nie wznowili sprawy. Minęło od tego czasu 4 kolejne lata i przed świętami dostaję pismo od Kruka że mam do nich się zgłosić i uregulować dług. Straszą mnie wpisem do BIK (co niestety mogą zrobić), choć wyroku nie ma. Moje pytania do Was:
1. Czy wysłać do Kruka poleconym żądanie zaprzestania nękania - czy ma to skutki prawne?
2. Czy Kruk po tym czasie może wznowić sprawę w sądzie?
3. Czy mogę w przypadku drogi sądowej podnieść zarzut przedawnienia?
4. Jak się bronić przed wpisaniem mnie do BIK itd jako dłużnika?
1. Czy wysłać do Kruka poleconym żądanie zaprzestania nękania - czy ma to skutki prawne?
2. Czy Kruk po tym czasie może wznowić sprawę w sądzie?
3. Czy mogę w przypadku drogi sądowej podnieść zarzut przedawnienia?
4. Jak się bronić przed wpisaniem mnie do BIK itd jako dłużnika?