sprzedałam samochód - kupujący żąda zwrotu za naprawę

• Autor wątku Autor wątku Gwidion
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Gwidion

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam,
pół roku temu sprzedałam mój samochód osobie fizycznej. Teraz osoba, która go kupiła zwróciła się do mnie z żądaniem zwrotu za naprawę jakiej musiała dokonać, bo samochód się zepsuł. Ponad rok temu naprawiałam ten samochód w warsztacie. I to naprawione teraz się zepsuło. Czy muszę faktycznie zapłacić? Przecież ja nie wiem co się z tym samochodem działo od momentu kiedy go sprzedałam. Czy warsztat, gdzie była naprawa jest zobowiązany do zapłaty?

Proszę pilnie o pomoc

Art. 556 K.C. i następne.

Za dużo zmiennych więc nie można dać jednoznacznej odpowiedzi.

Ponadto na forum masz do dyspozycji dziesiątki tematów dotyczących tego problemu. Zapoznaj się z nimi bo to ciekawa i pouczająca lektura.

Jeśli zależy Ci na pilnej odpowiedzi to polecam udanie się do prawnika w swoim mieście.

Ostatnia edycja:
moment, zakladajac ze nie ma innych okolicznosci bo nie sa opisane, jesli kupujacy sam dokonal naprawy to jak sprzedajacy ma sie ustosunkowac do otrzymanej reklamacji ( o ile otrzymal taka reklamacje)?

Jeśli masz na naprawę "papier" to niech się zgłosi do warsztatu gdzie była przeprowadzana naprawa, oni udziela informację czy byla jakaś gwarancja.

Poza tym po takim okresie czasu to nie powinno Cię obchodzić, jeśli otrzymasz pisemną reklamację to ja odrzuc gdyż nie jest to wada ukryta.

Powrót