Sprzedane okulary i zwrot

• Autor wątku Autor wątku kathka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kathka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
Sprzedałam okulary na allegro z real foto i opisem
Witam na mojej aukcji, oferuję okulary przeciwsłoneczne
Ray Ban 2151 901 Wayfarer Square rozmiar 50/22

Ray Ban to marka rozpoznawalna na całym świecie. Wyjątkowy kształt oraz ponadczasowy charakter sprawił,że okulary te stały się ulubionym modelem celebrytów z Hollywood. Poprzez swój wyjątkowy wygląd okulary wyrażają osobowość oraz charakter ich właścicieli.

W zakupionym zestawie otrzymasz:
Okulary / Etui / Ściereczkę z mikrofibry / Broszura informacyjna / Pudełko

Okulary nowe nigdy nie używane! Real Foto!

Okulary były wystawione od 1 zł i klient wygrał licytacje z kwotą 93 zł
Po czym wysłałam okulary oryginalnie zapakowane zabezpieczone i dostaję informację od kupującego :

Otóż w aukcji było podane, że okulary są nowe, co więcej Pan/Pani w opisie przedmiotu napisał, że są to cyt. "real foto". Jeśli się przyjrzeć zdjęciom z oferty napis na soczewce "Ray Ban" jest w stanie idealnym, tak jak napis, określający model i miejsce wykonania, na prawym nauszniku - RB Ray Ban 2151 901 Wayfarer Square 50/22 (5240531505) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. . Tymczasem w przysłanych przez Pana/Panią okularach oba napisy są uszkodzone, tj. np. zmazana nazwa i brak "n" w napisie na soczewce, oraz
odbiegają od tych widniejących na zdjęciach - zdjęcia ww. elementów przesłanego produktu w załączeniu do niniejszego e-maila. Uszkodzenia te nie mogły powstać w trakcie przesyłki ponieważ okulary znajdowały się w chwili otwarcia przesyłki w woreczku foliowym, dalej w futerale, a całość w pudełku.

W związku z powyższym, wysłane przez Pana/Panią okulary nie są zgodne z opisem zawartym w ofercie, a zatem i z przedmiotem zawartej między nami (osobami fizycznymi[nie przedsiębiorcami]) umowy sprzedaży - art. 556 k.c. "rzecz sprzedana ... nie ma właściwości, o których zapewnił kupującego ... " - opis oferty/zdjęcia. W zw. z ww. artykułem pozostaje art. 560 k.c., dający kupującemu uprawnienie do odstąpienia od umowy sprzedaży lub żądania obniżenia i zwrotu części zapłaconej ceny.

Podawany przez Pana/Panią powód, że nie przyjmuje Pan/Pani zwrotów nie ma w powyższej sytuacji żadnego znaczenia w świetle przepisów ustawy. Również w powyższej sytuacji nie ma znaczenia, że umowa została zawarta w drodze licytacji (do dnia 25 grudnia 2014 r. tego typu wyłączenie funkcjonowało w prawie konsumenckim; po wspomnianej dacie owo wyłączenie zostało derogowane) - co i tak zresztą nie miałoby zastosowania gdyż Pan/Pani nie jest przedsiębiorcą, a zatem nie jest to zakup konsumencki, w
rozumieniu przepisów ww. ustawy. W związku z powyższym zastosowanie mają przepisy ogólne k.c. o rękojmi.

Mając powyższe na uwadze liczę, że dojdziemy do porozumienia w niniejszej sprawie, w której wysłał/a mi Pan/Pani przedmiot (gorszy/wadliwy), który nie jest przedmiotem wskazanym i opisanym w ofercie, a zatem przedmiotem zawartej za pośrednictwem platformy Allegro między nami umowy sprzedaży.
W przeciwnym wypadku skorzystam z ww. uprawnień kupującego wynikających z rękojmi za wady rzeczy sprzedanej zawarte w kodeksie cywilnym oraz uruchomię wszystkie możliwe procedury w serwisie Allegro.

Z poważaniem

Według mnie coś jest kombinowane przez tego Pana ponieważ okulary nigdy nie były urzywane i zdjęcia robiłam sama tego samego dnia co wystawiałam okulary.

Co ja mam teraz zrobić bo pierwszy raz coś takiego mi się przytrafiło.
Prosze o poradę w tej sprawie.

Pozdrawiam

nigdzie nie było napisane że to oryginał a pozatym sprzedawałam w toku licytacji jak i były zdijęcia sprzedawanego towaru wiec nie mam tu podstawy do zwrotu pieniędzy bo sprzedałam podróbki jak Pan pisze

ja tu proszę o poradę a Pan tylko oczernia, niby jakie inne podróbki ?

Przecież w poście nr 2 była porada. Całkowicie zgodna z prawem.
Dla przypomnienia - zwróć kasę nabywcy produktu, bo zna się lepiej od Ciebie :)

Dz.U. z 2013 poz. 1410

Art. 305.
1. Kto, w celu wprowadzenia do obrotu, oznacza towary podrobionym znakiem towarowym, zarejestrowanym znakiem towarowym, którego nie ma prawa używać lub dokonuje obrotu towarami oznaczonymi takimi znakami, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
2. W wypadku mniejszej wagi, sprawca przestępstwa określonego w ust. 1 podlega grzywnie.

3. Jeżeli sprawca uczynił sobie z popełnienia przestępstwa określonego w ust. 1 stałe źródło dochodu albo dopuszcza się tego przestępstwa w stosunku do towaru o znacznej wartości, podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 5.

kk
Art. 286. § 1. Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem za pomocą wprowadzenia jej w błąd albo wyzyskania błędu lub niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania, podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.

Powrót