sprzedanie jednego towaru dwom osoba

• Autor wątku Autor wątku poxop
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

poxop

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
witam, nie wiem czy dobry dzial, mysle iz trafilem :)
sprawa ma sie tak, ze kupowalem przedmiot przez allegro od Pana X. Wystawil go i mi sprzedal, pieniadze wczoraj wyslalem odrazu po zakupieniu poprzez "payu" (allegro) i poprosilem o towar. Pan X stwierdzil, ze towar wysle mi jak kase cofnie z payu, poniewaz moge go oszukac (tak... ciekawe jak), po usilnyc prosbach nie zgodzil sie go przeslac i mialme poczekac do jutra.
Dzisiaj okazalo sie, ze sprzedal ten sam towar drugi raz (znalazl sie ktos kto dal wiecej) - twierdzac, ze przez przypadek nie wycofal innej aukcji (sciema).

Teraz pytanie - czy z prawnego punktu widzenia mam jakies prawa jako kupujacy - czyli czy moge zadac towaru, czy poprosu czekac na odeslanie kasy, a temu cwaniakowi (bo inaczej nie mozna nazwac tak osoby, ktora sprzedaje towar 'X' razy) ujdzie to na sucho?

Do wieczora bylem zapewniany, ze napewno dostane towar, a dzis sie okazuje, ze sprzedal go dwa razy.

dziekuje za szybka odpowiedz

Wygląda na to, że umowa jest zawarta, a sprzedawca zobowiązany do wydania rzeczy. Możesz żądać od sprzedawcy realizacji umowy - nawet przed sądem.

Art. 535. kc [Umowa sprzedaży] Przez umowę sprzedaży sprzedawca zobowiązuje się przenieść na kupującego własność rzeczy i wydać mu rzecz, a kupujący zobowiązuje się rzecz odebrać i zapłacić sprzedawcy cenę.

dostalem od allegro meila, ze kupilem towar, a potem meila, ze sprzedawca otrzymal moje pieniadze.

Dziekuje za odpowiedz napewno bede zadal od sprzedawcy realizacji umowy :)

no nic, samo postraszenie paragrafami i sadem nic nie dalo :) to teraz pytanie - czy taka sprawa jest do wygrania?
czy potrzebuje cos wiecej oprocz dowodow kupna przez allegro?
co w przypadku jak gosc cofnie kase? - bedzie to mialo wplyw na wynik rozprawy, czy nie?
oplaca sie taka rozprawa jezeli przelew opiewal na kwote 450zl (koszt przedmiotu - 800), czy koszty wyjda wiecej niz to wszystko warte?

Nie strasz, tylko wyślij pismo (list polecony ze ZPO) z żądaniem wydania rzeczy, wyznaczonym terminem i informacją o gotowości do wejścia na drogę sądową.

Powrót