Sprzedanie pomysłu firmie

• Autor wątku Autor wątku michaldaro
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

michaldaro

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry wszystkim użytkownikom. W ostatnim czasie wpadłem na pewien pomysł, który przynosiłby firmie w której pracuje spore dochody. Chcę ten pomysł sprzedać firmie w której pracuje i mieć z ich zysków 40% (dodatkowo do pensji). Czy wiece może jak powinienem postąpić w takim przypadku? Czy to najpierw bym musiał opracować i zgłosić jakiś patent? Czy może jakoś inaczej prawnie udokumentować ten mój pomysł? Czy powinienem w tej sprawie rozmawiać z moim dyrektorem? Czy lepiej umówić się na spotkanie w tej sprawie z prezesem? Zupełnie nie wiem jak podejść do tego tematu, więc proszę o jakieś wskazówki, co byście zrobili po kolei w takim przypadku?

Ostatnia edycja:
Na początek sprawdź czy w Twojej Firmie istnieje, funkcjonuje regulamin racjonalizatorski.

PS.
Pomysł nie podlega ochronie prawnoautorskiej, jak i nie każdy da się opatentować.

Wydaje mi się, że nie obowiązuje regulamin racjonalizatorski. Co w takim przypadku powinienem zrobić? Pomysłem w moim przypadku to konkretna usługa. Czy usługę(pomysł) można opatentować? Jaki wtedy dokument należy wypełnić? Czy w tym przypadku powinienem wypełnić: Formularz wniosku o udzielenie prawa ochronnego na wzór użytkowy który znajduje się na stronie https://www.uprp.pl/formularze-do-wydruku/Menu05,790,1,index,pl/ ??

michaldaro napisał:
... Wydaje mi się, że nie obowiązuje regulamin racjonalizatorski. Co w takim przypadku powinienem zrobić? ...
Upewnić się, domyślać. W razie braku regulaminu możesz zawrzeć z pracodawcą umowę na przygotowanie odpowiedniego opracowania.
michaldaro napisał:
... Pomysłem w moim przypadku to konkretna usługa. Czy usługę(pomysł) można opatentować? ...
Nie, usługi nie można opatentować. Skoro trafiłeś na stronę UP RP to poczytaj czym jest wynalazek.

Powrót