sprzedany dług przez bank

• Autor wątku Autor wątku melania2011
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

melania2011

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam.
Proszę o odpowiedż czy moje myślenie jest prawidłowe.
Miałam kredyt otrzymany z BS na zakup samochodu.Z przyczyn różnych doszło do wypowiedzenia umowy kredytowej,licytacji auta.Dług w kwocie 15000 zł .Ze sprzedaży na licytacji samochodu uzyskano kwotę 2000 zł i komornik przelał na konto BS gdzie kwota została zaksięgowana.Oprócz licytacji auta bank wpisał się na hipotekę mojego domu.
W chwili obecnej otrzymałam pismo od banku że mój dług został sprzedany firmie windykacyjnej i dalszą spłatę mam uzgadniać z firmą windykacyjną.
Poprosiłam bank o przesłanie rozliczenia sprzedanego auta i otrzymałam pismo jak została zaksięgowana kwota i ostatnie zdanie w otrzymanym piśmie brzmało,że kwota otrzymana ze sprzedaży auta nie pokryła zobowiązania i bank dalej zajmuje hipotekę domu.
Bank dług sprzedał to dlaczego ma dalej widnieć na mojej hipotece,czy wpis nie powinien zostać usunięty.Rozumiem jeżeli dług nie zostałby sprzedany ,ale w tym przypadku nie może tak być.Proszę o odpowiedżkogoś kto się na tym zna.

Zbycie długu nie powoduje wykreślenia hipoteki zabezpieczającej ten dług. Wprost przeciwnie - hipoteka będzie teraz zabezpieczać dług nowego nabywcy, i to on poiwnien być wpisany w KW jako uprawniony.

Dlatego napisałam z prośbą o odpowiedzponieważ na hipotece widnieje wpis na rzecz BS który jest niezgodny ze stanem faktycznym.Firma windykacyjna nie jest zainteresowana wpisem na hipotekę dlatego wpis na rzeczBS powinien zostać usunięty.Mam pytanie przez kogo bank czy nas wniosek właściciela nieruchomości.Proszę o odpowiedż.

Powrót