Sprzedany produkt - zwrot ?

• Autor wątku Autor wątku bartosz1990
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bartosz1990

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam,

Sprzedałem telefon na tablicy. Kupujacy wybral paczke pobraniowa bez sprawdzenia. Po 2 dniach napisal do mnie ze niby telefon jest uszkodzony i chce zwrot. Mam zdjecia zrobione tuz przed wyslaniem gdzie wyslalem je do kupujacego potwierdzajac ze telefon jest na 100% sprawny. Kupujacy wyslal mi kilka zdjec gdzie mam watpliwosci ze to moj telefon ( mozliwa zamiana plyty glownej ) Mowa o iphone 5s.

Straszy mnie jakims sadem i policja. Wyslal paczke i domaga sie odbioriu jak nie to pojdzie na policje.

Moja pytanie jest takie. Jesli wyslalem paczke pobraniowa bez sprawdzenia zawartosci czyli nie spisalem protokolu co wniej jest. Czy musze ja odebrac ? czy kupujacy ma prawo wymagac odemnie zwrotu pomimo ze nie jestem sklepem i nie dawalem zadnej gwaracji ? Telefon dzialal a on chce odeslac zepsuty ? Jak to wyglada nie chce problemow z policja ale tez nie chce stracic 1.500 zl i telefonu jak to wyglada prawnie ?

Kupujący ma prawo reklamować telefon, nie może go ot tak zwrócić. Ty masz obowiązek rozpatrzyć reklamację - pozytywnie lub negatywnie, a decyzję podejmujesz gdy możesz zbadać rzecz.

Dlatego kupujący musi do Ciebie owy telefon wysłać. Robi to na swój koszt. Nie masz obowiązku odbioru przesyłki pobraniowej.

Jesteś odpowiedzialny za wady sprzedawanej przez siebie rzeczy na podstawie zapisów kodeksu cywilnego o rękojmi.

Witam czyli tak jesli wyslal paczke pobraniowa bez sprawdzenia zawartosci to nie musze tego odbierac. Paczka do niego wroci i musi wyslac paczke ze sprawdzeniem zawartosci w tedy odbieram paczke (sprawdzam )i daje decyzje czy paczka wraca do niego czy dostaje pieniadze ?

Tak. Wysyła przesyłkę na własny koszt, ty ją odbierasz, sprawdzasz i podejmujesz decyzję.

Następnie albo naprawiasz rzecz/wymieniasz lub oddajesz pieniądze wraz z kosztami przesyłki reklamacyjnej, albo odrzucasz reklamację, wyjaśniasz decyzję i prosisz o przelanie środków potrzebnych do odesłania rzeczy kupującemu.

Powrót