Sprzedany telefon na allegro.

• Autor wątku Autor wątku miko_mk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

miko_mk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, sprzedałem nowy nie używany telefon komórkowy na gwarancji producenta. Osoba która zakupiła u mnie ten telefon na drugi dzień po jego otrzymaniu skontaktowała się ze mną, że jest on uszkodzony a dokładnie że gniazdo od słuchawek szwankuje i głośnik jest problematyczny. Co w takiej sytuacji, czy powinienem odesłać klienta do producenta czy może osobiście zająć się gwarancją w serwisie, a może zwrócić mu pieniądze jeżeli zażąda ?

Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam.

to już jego problem, niech odda na gwarancje

skulim napisał:
to już jego problem, niech odda na gwarancje
Hmmm... no nie wiem :)
Przepis prawny:
Art. 556. § 1. Sprzedawca jest odpowiedzialny względem kupującego, jeżeli rzecz sprzedana ma wadę zmniejszającą jej wartość lub użyteczność ze względu na cel w umowie oznaczony albo wynikający z okoliczności lub z przeznaczenia rzeczy, jeżeli rzecz nie ma właściwości, o których istnieniu zapewnił kupującego, albo jeżeli rzecz została kupującemu wydana w stanie niezupełnym (rękojmia za wady fizyczne).

Przepis prawny:
Art. 560. § 1. (168) Jeżeli rzecz sprzedana ma wady, kupujący może od umowy odstąpić albo żądać obniżenia ceny. Jednakże kupujący nie może od umowy odstąpić, jeżeli sprzedawca niezwłocznie wymieni rzecz wadliwą na rzecz wolną od wad albo niezwłocznie wady usunie. Ograniczenie to nie ma zastosowania, jeżeli rzecz była już wymieniona przez sprzedawcę lub naprawiana, chyba że wady są nieistotne.

§ 2. Jeżeli kupujący odstępuje od umowy z powodu wady rzeczy sprzedanej, strony powinny sobie nawzajem zwrócić otrzymane świadczenia według przepisów o odstąpieniu od umowy wzajemnej.

§ 3. (169) Jeżeli kupujący żąda obniżenia ceny z powodu wady rzeczy sprzedanej, obniżenie powinno nastąpić w takim stosunku, w jakim wartość rzeczy wolnej od wad pozostaje do jej wartości obliczonej z uwzględnieniem istniejących wad.

§ 4. (170) Jeżeli sprzedawca dokonał wymiany, powinien pokryć także związane z tym koszty, jakie poniósł kupujący.

Czyli wynika z powyższego, że jeżeli Pan żąda zwrotu gotówki to mam mu ją zwrócić ? tak ?
Bo nie jestem wstanie wymienić na działający towar ani szybko usunąć problemu, jedynie mógłbym go oddać do producenta ale to potrwa.

No ale jak to się ma do tego że kupujący mógł po prostu uszkodzić telefon powiedzmy przez ten jeden dzień użytkowania, ma to jakieś znaczenie czy nie, bo jak rozstrzygnąć czy telefon miał już nabytą wadę a nie zrobił jej kupujący, a teraz chce zwrócić ?

miko_mk napisał:
Czyli wynika z powyższego, że jeżeli Pan żąda zwrotu gotówki to mam mu ją zwrócić ? tak ?
Bo nie jestem wstanie wymienić na działający towar ani szybko usunąć problemu, jedynie mógłbym go oddać do producenta ale to potrwa.

No ale jak to się ma do tego że kupujący mógł po prostu uszkodzić telefon powiedzmy przez ten jeden dzień użytkowania, ma to jakieś znaczenie czy nie, bo jak rozstrzygnąć czy telefon miał już nabytą wadę a nie zrobił jej kupujący, a teraz chce zwrócić ?

Niezwłocznie, nie oznacza od razu;P
Niezwłocznie to w orzecznictwie i przepisach wynosi 14(do 14u) dni.

Powrót