Sprzedarż czitów na aukcji

• Autor wątku Autor wątku Tomasz6669
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Tomasz6669

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam.
Gram w Counter Strike, i jest taka zasada nie oszukiwać !
Jest to strzelnianka online w której zdarza się że grają oszuści tak zwani cziterzy (ang. cheater - oszust; używane głównie podczas grania online).Steam to taka platforma gier online która kara cziterów za oszukiwanie.
Więc jeżeli Steam kara z czitowanie to napewno jest jakieś prawo zakazujące, ale jakie?
Pytam ponieważ zauważyłem że na Allegro ktoś sprzedaje czita, chcę zdłosić to jako naruszenie zasad. Co mam napisać do administratorów Allegro?

Nie ma "prawa" zakazującego używanie cheatów w grach (chyba, że licencje udzielane przez twórców). Jedynym problemem jest to, że niektóre wallhacki etc. do cs'a ingerują w zawartość gry a to może być uznane za naruszenie integralności utworu jakim jest program komputerowy (gra).

Jedyną karą za tokowy czyn (jeśli nie wywołał innych szkód) jest zbanowanie konta i usunięcie aukcji. Co do allegro - to sprawdź regulamin i załącznik do niego.

Ostatnia edycja:
Ciekawa sprawa.
A jakby coś takiego potraktować z grubej rury? (Taka armata na komara)
Przepis prawny:

Art. 269a. Kto, nie będąc do tego uprawnionym, przez transmisję, zniszczenie, usunięcie, uszkodzenie, utrudnienie dostępu lub zmianę danych informatycznych, w istotnym stopniu zakłóca pracę systemu komputerowego lub sieci teleinformatycznej,

podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.

Art. 269b. § 1. Kto wytwarza, pozyskuje, zbywa lub udostępnia innym osobom urządzenia lub programy komputerowe przystosowane do popełnienia przestępstwa określonego w art. 165 § 1 pkt 4, art. 267 § 3, art. 268a § 1 albo § 2 w związku z § 1, art. 269 § 2 albo art. 269a, a także hasła komputerowe, kody dostępu lub inne dane umożliwiające dostęp do informacji przechowywanych w systemie komputerowym lub sieci teleinformatycznej,

podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.

W końcu jeżeli takie cheatowanie będzie psuło zabawę dużej ilości osób i wpłynie na znaczne zmniejszenie zainteresowania grą, to może się przełożyć na całkiem konkretne straty.

Powrót