Sprzedawanie na allegro(okiem lajka)

• Autor wątku Autor wątku daniel_lisek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

daniel_lisek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
1.Chciałbym sprzedać około 10-20 rzeczy za 3-10zł. Nie miałem tych rzeczy 6 miesięcy. Czy mam się czego bać ? Jeśli coś zarobie to trzeba to dodać do Pit'u?

2.Co jeśli pracuje i założę działalność to ile będzie wynosił ZUS? (nie miałem nigdy działalności) jest coś takiego że przez pierwsze 2 lata tani ZUS?

A co ma do tego kwota wolna od podatku?
Skoro założyciel tematy pracuje (jak mniemam - w ramach stosunku pracy), to kwotę wolną potrąca pracodawca, więc to w ogóle nie ma znaczenia.
Poza tym definicja działalności gospodarczej nie obejmuje kwoty wolnej, chyba, że mnie nowelizacja UoSDG ominęła :)

1. Tak, trzeba dodać do rozliczenia rocznego w tabeli "inne dochody" i rozliczyć.
2. Jeśli pracujesz w ramach stosunku pracy, to płacić będziesz tylko składkę zdrowotną, odliczaną od podatku (około 270 zł).

chodzi o to że sprzedawanie rzeczy używanych (posiadanych 6 miesięcy lub dłużej) jest zwolnione z podatku PCC - założyciel nie miał ich 6 miesięcy czyli są to rzeczy nowe czyli jest "handlowcem" czyli "przedsiębiorcą" stąd musiałby zakładać DG

Seb72 napisał:
sprzedawanie rzeczy używanych (posiadanych 6 miesięcy lub dłużej) jest zwolnione z podatku

Czy były w ostatnich latach jakieś zmiany w tym? kojarzę, że kiedyś czytałem coś o okresie 2 lat.

bardzo mozliwe ze zaszly zmiany jakies ale drobne...

to chyba zależy od rzeczy, gdy chodzi o samochód to jest to okres 6 miesięcy, ale już mieszkanie musisz posiadać 5 lat, więc lepiej sprawdzić w konkretnej kategorii a nie uogólniać

Powrót