Sprzedawanie produktów z czyimś logo

• Autor wątku Autor wątku MichalWe
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MichalWe

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Witam.

Chciałbym sprzedać parę rzeczy, kiedyś zrobiłem (zamówiłem, zleciłem nadruk jakoby to była moja grafika) pewne przedmioty z logiem dość znanej firmy ubrań. Czy mógłbym to teraz sprzedać?

Czy legalne będzie jeżeli w ogłoszeni u na allegro napiszę "Sprzedaję jedynie naklejkę, a główny przedmiot załączam jako gratis"? Przedmiot główny będzie zawierał logo tej firmy, lecz w aukcji głównie będzie chodziło o ten drugi przedmiot, lecz w tytule wpiszę właściwy przedmiot.

Mogę coś takiego zrobić?

Nie ma to znaczenia, nie możesz sprzedać.

A na jakiej zasadzie działa sprzedaż płyt gdy są one na nielegalnych podkładach?
Dlaczego oni je normalnie mogli sprzedawać załączając je do innej oryginalnej płyty?

MichalWe napisał:
A na jakiej zasadzie działa sprzedaż płyt gdy są one na nielegalnych podkładach? ...
Nie rozumiem pytania, co to ma do Twojego problemu :?:

Skorzystałeś z cudzej własności intelektualnej w oparciu o dozwolony użytek osobisty. Sprzedaż narusza tę licencję ustawową, Twoja sprzedaż będzie nielegalna.

Ostatnia edycja:
No chodzi o to, że dlaczego duża firma wykorzystała podkłady muzyczne artystów, potem to załączała jako dodatek do limitowanej wersji swojego oryginalnego albumu.

Więc dlaczego ja tak nie mogę zrobić?
Wystawiam np. skarpetki i załączam do nich drugie skarpetki tylko, że z logo.

MichalWe napisał:
No chodzi o to, że dlaczego duża firma wykorzystała podkłady muzyczne artystów, ...
A skąd wiesz, że nielegalnie.
MichalWe napisał:
... Wystawiam np. skarpetki i załączam do nich drugie skarpetki tylko, że z logo
I popełnisz przestępstwo jeśli nie miałeś zgody na korzystanie z cudzego utworu.

Bo było to potwierdzone przez jednego z pracowników, dlatego nie sprzedawali oddzielnie tylko załączali drugą.

Czyli w żaden sposób się tego nie da obejść i te przedmioty mogę jedynie wrzucić?

Możesz je podarować, nie myl z dołączaniem do sprzedawanego przedmiotu.

PS.
Pracownik potwierdzał, że Firma popełnia przestępstwo? Na pewno rozumiesz o czym piszesz?

LeszsekS napisał:
Możesz je podarować, nie myl z dołączaniem do sprzedawanego przedmiotu.

PS.
Pracownik potwierdzał, że Firma popełnia przestępstwo? Na pewno rozumiesz o czym piszesz?

Tak, wiem o czym mówię :)
A jeżeli chodzi o OLX, ALLEGRO to mogę załączyć to jako podarunek do innego przedmiotu o mniejszej wartości?

Mistrzu, pomyliłeś fora.
Nikt tutaj nie zajmuje sie obchodzeniem prawa.

arturoooo napisał:
Mistrzu, pomyliłeś fora.
Nikt tutaj nie zajmuje sie obchodzeniem prawa.

Nie znam się, pytam czy mogę tak zrobić z tym podarunkiem bo nie chce wyrzucić 10 torebek jeżeli je mogę sprzedać po b. Niskiej cenie. Chcę tylko tyle wiedzief, pozdrawiam.

Powrót