Sprzedawanie scenariusza

• Autor wątku Autor wątku kamilj75
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kamilj75

Drodzy Forumowicze,

posiadam scenariusz niezrealizowanego projektu Stanleya Kubricka "Napoleon".

Chciałbym sprzedawać scenariusze na eBayu. Na tym serwisie jest książka z scenariuszem, zdjęciami statystów, notatkami Kubricka i innymi dodatkami, a ceny sięgają dwóch tysięcy.

Czy grozi mi za to kara? Kto może na mnie donieść, żeby się mną policja zainteresowała? Czy może to być dowolna osoba, czy musi być to twórca dzieła, w tym przypadku Kubrick? Czy w przypadku gdy ktoś na mnie doniesie, musi o rozprawie dowiedzieć się Stanley Kubrick i będą musieli go wzywać na rozprawę? Bo nie sądzę, żeby się w takim wypadku zainteresował się tą sprawą i ewentualni by mi ją umorzono.

Dziękuje za odpowiedzi

kamilj75 napisał:
... Chciałbym sprzedawać scenariusze na eBayu. ...
Możesz sprzedać posiadany egzemplarz.

Powielać go, rozpowszechniać możesz wyłącznie za zgodą autora lub posiadacza praw autorskich majątkowych, które jeszcze bardzo długo nie wygasną. Poczytaj o odpowiedzialności cywilnej i karnej, uprawniony może być reprezentowany przez pełnomocnika.

Ostatnia edycja:
Dziękuje.

A jeśli razem do tego scenariusza dołączy się materiały własne, autorskie to czy to może wpłynąć na ocenę sprawy? Czy można zamieścić "wyjaśnianie, polemikę lub analizę krytyczną" i skorzystać się z prawa cytatu?

I czy może tylko i wyłącznie zgłosić sprawę autor, posiadacz praw majątkowych lub pełnomocnik?

kamilj75 napisał:
... A jeśli razem do tego scenariusza dołączy się materiały własne, autorskie to czy to może wpłynąć na ocenę sprawy? Czy można zamieścić "wyjaśnianie, polemikę lub analizę krytyczną" i skorzystać się z prawa cytatu?...
W prawie cytatu nie mieści się zamieszczanie całego utworu.
kamilj75 napisał:
... czy może tylko i wyłącznie zgłosić sprawę autor, posiadacz praw majątkowych lub pełnomocnik?...
Może również zareagować odpowiednia OZZ. Wszystkie podpisują wzajemne umowy ze swoimi odpowiednikami z innych krajów aby chronić interesu autorów.

Powoli zbliżasz się do naruszenie regulaminu FP - §9.

Ostatnia edycja:
W takim razie, zaniecham mój pomysł o sprzedaży.

Ostatnie pytania dotyczą sprzedaży jednego egzemplarza. Dlaczego jest to legalne skoro to po prostu sprzedaż czyjejś twórczości? To jest tak jak ze sprzedażą książki? To znaczy, że samo kopiowanie jest przestępstwem?

Przykład:
Jeżeli ktoś kupuje scenariusz Wajdy i sprzeda go drożej to jest to legalne. Ale gdyby się go kserowało i sprzedawało to jest to nielegalne? Dobrze rozumiem?
A jeśli by się ściągnęło z internetu lub napisałoby się na podstawie filmu scenariusz to można sprzedać?

kamilj75 napisał:
... To jest tak jak ze sprzedażą książki? ...
Tak.
kamilj75 napisał:
... To znaczy, że samo kopiowanie jest przestępstwem? ...
Pojedyncza kopia nie ale jej sprzedaż tak.
Kopiowanie wielokrotne w celu dalszej odsprzedaży już tak.
kamilj75 napisał:
... napisałoby się na podstawie filmu scenariusz to można sprzedać?
Tylko za zgodą autora filmu - prawa zależne.

Powrót