Sprzedawanie skryptów PHP a prawo

• Autor wątku Autor wątku Fafu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

Fafu

Witam, piszę własnego CMSa w PHP i w przyszłości chciałbym go sprzedawać na allegro. Mam 16 lat i sprzedawałbym to na koncie mojej mamy. Czy będę miał jakieś kłopoty z prawem? Podatki itd.?
pozdrawiam

Jak założysz firmę to nie będziesz miał problemów. Po za tym sprzedawanie CMS'ów to nie biznes z wielką przyszłością, prędzej dostosowanie pod klienta.

Jak już pisałem mam 16 lat więc firmy nie mogę założyć... A chcę sprzedawać żeby zebrać trochę pieniędzy i kupić sobie np trochę pamięci RAM do kompa a nie żeby robić wielki biznes...

Czyli od tak nie można sobie sprzedawać?

NIe możesz mieć konta na allegro, gdyż nie masz 18 lat, nie możesz sprzedawać przez Allegro.

Też pisze swój CMS's. Chciałbym go wydać na licencji GPL lub innej darmowej. Chciałbym go udostępnić w internecie do testów, ale boję się, że ktoś zarejestruje go jako swój i kilka miesięcy pracy pójdzie na marne. Problemem jest fakt, że mam 17 lat. Czy jest to możliwe?

Jak już pisałem sprzedawałbym to na koncie mojej mamy. A jak nie to bym się umawiał z kimś na normalny przelew bankowy.
Czy praca na zlecenie jest legalna?

Chciałbym wiedzieć jak legalnie mógłbym na tym zarobić... Skrypt jest już prawie na ukończeniu więc chciałbym jak najszybciej wiedzieć.
pozdrawiam

Nie możesz tego robić na koncie swojej mamy, moze to jedynia robić mama w imieniu Ciebie na swoim koncie. Praktycznie jest ciężko udowodnić kto klika, ale teoretycznie tak to ma wyglądać.
Masz ograniczoną zdolność do czynnosci prawnych i czynnosci mające charakter zobowiązujący lub rozporządzający musi dokonywać za zgodą/potwierdzeniem opiekuna (oprócz ustawowych wyjątków). W przypadku takiej umowy zlecenie zapis taki (zgoda) plus podpis opiekuna byłby wskazany.

Dziękuję za odpowiedź. Moja mama się zgadza jeśli to będzie legalne i ją rozumiem.
Tak więc nie wiem czy dobrze rozumiem:
- żeby sprzedawać hurtowo na allegro trzeba założyć firmę,
- jeśli bez allegro to można normalnie sprzedawać - ja wysyłam skrypt a klient wysyła pieniądze na konto.
Tak to wygląda?

zalozenie dzialalnosci gospodarczej nie jest uzależnione od tego czy będzie to przez allegro czy nie... tylko od charakteru tej działalnosc.
Musi mieć charakter:
- ciągły
- zarobkowy
- działalnosc w sposób zorganizowan

Wszystko masz w ustawie prawo o swobodzie działalnosci gospodarczej

Re: URZĄD SKARBOWY DOPADŁ - Aukcje internetowe Allegro

może poczytaj chłopcze co cie czeka - fiskus na allegro siedzi a to jeden z kilkudziesięciu tematów. Działalność działalnością ale podatki to kto zapłaci? Na allegro handluję już dobre 6 lat i zapewniam cię że co najmniej 2 osoby z miejsca na ciebie doniosą gdy wejdziesz w ich branże.

Dzisiaj rozmawiałem z pewną osobą i żeby sprzedawać normalnie na allegro nie trzeba mieć działalności gospodarczej ale trzeba płacić od każdego sprzedania podatek chyba 18%.

Więc na to wyszło że wystarczy że moja mama będzie płacić od tego podatek i bedzie ok ;)
pozdrawiam

18% to brzmi jak najniższy próg podatkowy w tym roku:)

Tylko, ze jeśli to będzie miało cechy działalnosci gospodarczej to żadna rozmowa z osobą Ciebie przed tym nie uchroni. Owszem, możesz próbować ominąć przepisy... tylko w końcu może się obrócić przeciwko Tobie.

Coś z sieci..

Użytkownik kupuje na aukcjach internetowych książki. Po przeczytaniu sprzedaje je, również na aukcjach. Co miesiąc przez jego ręce przechodzi w ten sposób 10 książek. W ciągu roku jest ich około 150. Żadnej książki nie trzyma dłużej niż 6 miesięcy. Rocznie ze sprzedaży ma 1000 złotych przychodu. Czy w takiej sytuacji trzeba założyć działalność gospodarczą? Jak oszacować dochód?

- Jeżeli celem zakupu było wykorzystanie towarów na cele osobiste, wówczas późniejsza ich sprzedaż nie powinna być traktowana jako działalność gospodarcza, mimo regularności transakcji i spełnienia warunku ciągłości - tłumaczy Krzysztof Gratka z biura Accreo Taxand. - Nie zwalnia to jednak od zapłaty podatku dochodowego. Dochodem do opodatkowania będzie cena uzyskana ze sprzedaży pomniejszona o koszt zakupu towaru oraz prowizje zapłacone przy sprzedaży danej rzeczy.

Inaczej wygląda sytuacja, kiedy towar kupiony został od razu z myślą o sprzedaży. Na przykład dziesięć odtwarzaczy mp3 na bazarze, żeby sprzedać je z zyskiem w internecie.

- Takie działanie będzie potraktowane jako zorganizowana działalność - mówi Zbigniew Wiliński, specjalista od podatkowych aspektów internetowego handlu z Urzędu Skarbowego Wrocław Psie-Pole. - W takiej sytuacji sprzedawca powinien zarejestrować działalność gospodarcz

Źródło: http://www.money.pl/podatki/poradni...atki;od;sprzedazy;na;allegro,48,0,314928.html

Ostatnia edycja:
dużo zależy od tego na kogo trafisz na kontroli tak na prawdę - to samo można sklasyfikować jako działalność gospodarcza jak i nie :)

Powrót