Sprzedawanie za sms

• Autor wątku Autor wątku waalus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

waalus

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam.
Mam problem aczkolwiek pytanie. Chcę otworzyć własną stronę na której będę sprzedawał różnego typu szablony stron. Szablony będą mojej własności i będą przeze mnie wykonane. I tu nasuwa się problem, czy mogę od tak sprzedawać je za sms podając ceny na stronie? Czy muszę mieć założoną działalność? Czy muszę mieć ukończone 18 lat?

Pozdrawiam.

Musisz mieć DG, a z praktyki wiem że jak ją założysz sprzedaż nie będzie opłacalna, dlatego najlepiej "podpiąć" się do jakiegoś znajomego co ma DG.

hmm.. A jeżeli przez Dotpaya będzie płatność?

Tak ogólnie to nie jestem jakimś geniuszem w tych sprawach ale co to jest te całe DG? I jest jakieś inne wyjście, żeby prowadzić takie coś?

DG - Działalność gospodarcza. Kolokwialnie mówiąc, tego typu zorganizowana i nastawiona na zysk sprzedaż spowoduje, że będziesz musiał założyć firmę ponosząc wszystkie związane z tym obciążenia.

Wydatki to 350zł na ZUS co miesiąc + ewentualny podatek od przychodu. Nie sądzę abyś tyle zarobił aby to się opłacało.

witam,
ja współpracuje z CashBill jako osoba fizyczna. Nie ma problemu. Nie musiałem zakładać firmy.

Aby z nimi współpracować musisz być pełnoletni i posiadać dowód osobisty.
Cashbill odprowadza zaliczkę na podatek dochodowy i wystawia ci PIT z którego pomocą rozliczasz się z US.

Nawet w tym przypadku powinieneś prowadzić działalność gospodarczą.
P.S. Dotpay działa w ten sam sposób.

Bzdura, nie jest potrzebna wtedy dzialalnosc.
Dobrych 8 lat pracowalem tak jak pisal CBMarcin i nie bylo nigdy zadnych problemow ze strony US przy rozliczeniach rocznych.

Nie żebym się kłócił ale jest przychód musi być działalność, co z tego że odprowadzają zaliczkę na podatek, jeżeli ktoś zażąda rachunku to co wtedy? Powie że ma się zgłosić do dotpay? Na 100% pewny nie jestem, ale było parę razy na forum i najczęściej wynikało że trzeba mieć DG.

waalus napisał:
Witam.
Mam problem aczkolwiek pytanie. Chcę otworzyć własną stronę na której będę sprzedawał różnego typu szablony stron. Szablony będą mojej własności i będą przeze mnie wykonane. I tu nasuwa się problem, czy mogę od tak sprzedawać je za sms podając ceny na stronie? Czy muszę mieć założoną działalność? Czy muszę mieć ukończone 18 lat?

Pozdrawiam.

Nie musisz mieć zarejestrowanej działalności gospodarczej, ale Twoje działania ewidentnie nią będą. Musisz liczyc się z ewentualnymi konsekwencjami w przypadku kontroli US.
Per analogia - nie musisz mieć prawa jazdy, żeby prowadzić samochód(auto odpali i pojedzie nawet jak prawka nie masz), ale musisz liczyć się z konsekwencjami, jeśli zostanie to ujawnione przez organa kontroli.

Sory za odkopanie tematu ale kolega mi pisał, że jeśli zarobek nie przekracza 1000zł to nie muszę płacić podatku. Czekam na pomoc z waszej strony. Pozdrawiam.

Czyli mam rozumieć, że żebym mógł sprzedawać szablony za sms nie ma innego wyjścia jak założenie DG? A przez portale Dotpay cashbill etc. nic nie da rady zdziałać?

Ale tutaj forma zapłaty nie ma znaczenia. Liczy się to, że wykonujesz szablony i sprzedajesz je w sposób zorganizowany i ciągły. A to przesłanka do założenia działalności.

A czy jest możliwość gdy jest jakaś firma X to może ona się na mnie w jakiś sposób powołać, że jakby jestem członkiem tej firmy lub coś i w ten sposób być zarejestrowany jako ta firma X? Nie wiem czy zrozumiesz o co mi chodzi.

Nie rozumiem. Chodzi Ci o to, że chcesz się "podpiąć" pod jakąś firmę. Czy jesteś tam zatrudniony?

Tak, 'podpiąć się pod jakąś firmę' ale oczywiście ta firma wyrazi na to zgodę, ale tu się nasuwa problem czy muszę w tej firmie pracować? Czy wystarczy pewna osoba z tej firmy i czy wtedy firma musi za mnie odprowadzać podatek? Za każdy sprzedany szablon musiałbym się rozliczać w formie rachunków?

Takie "podpinanie się" jest nielegalne. Nie jesteś zatrudniony tam, powinieneś założyć swoją działalność.
Tak, firma musiałaby zapłacić za Ciebie i siebie podatek.

Powrót