Sprzedawca chce obciążyć konsumenta podatkiem VAT

• Autor wątku Autor wątku Randolf
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Randolf

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, mam problem, kupiłem przez allegro telefon od firmy mającej siedzibę w Polsce. Telefon jest wysłany z Holandii pod mój adres zamieszkania. Sprzedający twierdzi, że w razie zatrzymania przesyłki przez Urząd Celny, ja jako nabywca jestem zobowiązany do zapłatku podatku VAT. Czy nie jest to tak, że sprzedający powinien podać na aukcji kwotę od razu z podatkiem VAT?
PS: Dodam, że jestem osobą fizyczną, nie prowadzącą działalności gospodarczej.
Pozdrawiam

Gdyby był wysyłany z Holandii to żadnego vatu byś nie płacił - bo to obrót towaru wewnątrz UE. Telefon idzie najpewniej z Chin pocztą holenderską.

Tak, jako nabywca jesteś zobowiązany do zapłaty podatku vat (oczywiście jeśli paczka jest odpowiedniej wartości - poniżej 22euro (lub 45euro) vat nie jest naliczany.

Tak na marginesie - bez pośrednika z allegro kupiłbyś taki sam telefon jakieś 30% taniej. Możesz dać na priv linka do aukcji - czy sprzedawa zapewnia, że telefon idzie z Holandii.

Informacje o użytkowniku bube-pl - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Czy punkt drugi "regulaminu sprzedawcy" nie należy do tzw. klauzul niedozwolonych? Chodzi mi o stwierdzenie, że kupujący udziela sprzedawcy allegro pełnomocnictwa na zakup produktu z zagranicy.
Czy do klauzul niedozwolonych nie należy też punkt 6, mówiący o tym że w razie reklamacji sprzedający z allegro zwróci pieniądze, dopiero gdy na jego konto wpłyną pieniądze od sprzedawcy z za granicy?
Pozdrawiam

Powrót