Sprzedawca nie chce mi przyjąć zwrotu butów

• Autor wątku Autor wątku PolandMatrix
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

PolandMatrix

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam
Pochodzę z Miejscowości Rybnik jest u nas Sklep Chiński z odzieżą wraz z innymi artykułami
Kupiłem buty letnie firmy APOLLO i po 4 miesiącach rozwalił się lewy but i przyszyłem zwrócić buty .Właściciel Sklepu powiedział ze gwarancja się już skończyła że tylko 3 miesiące jest gwarancji na odzież oraz buty ja spytałem się znajomego który robi w sklepie odzieżowym i powiedział ze gwarancja powinna być 1 a w niektórych jest 2 lata.Was się Pytam ile jest Gwarancji i czy podacie kodeks gdzie to jest napisane bo znajomy powiedział ze mogę go pozwać do rzecznika konsumentów że łamie kodeks a ja sam nie wiem ile jest Gwarancji

Dzięki za wszystkie odpowiedzi

Gwarancja to pisemne zobowiązanie gwaranta do bezpłatnego usunięcia wady lub wymiany towaru na niewadliwy. Gwarancja jakości chroni konsumenta tylko wtedy, gdy gwarant tej ochrony udzielił - wszystkie uprawnienia i tryb ich realizacji określa karta gwarancyjna. Pamiętaj że gwarancja nie wyłącza uprawnień kupującego wobec sprzedawcy wynikających z niezgodności towaru z umową. Jeżeli na dany towar została udzielona gwarancja, masz prawo wyboru, czy będziesz dochodził swoich roszczeń w ramach gwarancji, czy w ramach niezgodności towaru konsumpcyjnego z umową.
W przypadku gdy wybierzesz korzystanie z gwarancji- to korzystasz z niej w stosunku do tej jednej, konkretnej usterki. W razie ujawnienia się w zakupionym towarze innej wady znów masz prawo wyboru, czy korzystać z uprawnień wynikających z karty gwarancyjnej, czy z instytucji niezgodności towaru z umową(z niezgodności towaru z umową można korzystać maksymalnie 2 lata od chwili wydania przez sprzedawcę zakupionego towaru oraz należy poinformować sprzedawcę o defekcie rzeczy w ciągu 2 miesięcy od stwierdzenia niezgodności towaru z umową). W chwili obecnej masz prawo żądać naprawy lub wymiany obuwia, jeśli jest to niemożliwe lub nieopłacalne możesz żądać zwrotu gotówki. Okres gwarancji nie ma więc tutaj żadnego znaczenia.

a to dzisiaj byłem tym sklepie i nie chcieli mi dac gotowki i naprawić butów ze gwarancja minęła i czy mogę ich teraz posadzić do ministra praw konsumenta

Czytasz, to co się do Ciebie pisze?

1. Udzielanie gwarancji jest nieobowiązkowe. A jeśli gwarancja już jest, to jej zakres może być różny, w zależności od sklepu czy producenta.

2. Niezależnie od tego przysługuje Ci możliwość reklamowania butów z tytułu niezgodności towaru z umową.

3. Twoimi żądaniami przy takiej reklamacji mogą być naprawa i/lub wymiana - NIE zwrot gotówki.

4. Nie ma kogoś takiego jak minister praw konsumenta.

to powiedź właścicielowi tego chińskiego wogóle mi nie naprawi butów i nie wymieni ponieważ u niego jest 3-miesięczna gwarancji i po skończeniu gwarancji nic nie naprawia oraz niewymienni trzeba kupić nowe

Zatem patrz punkt 2. i nie korzystaj z gwarancji. Zamiast niej reklamuj na podstawie ustawowej niezgodności towaru z umową.

Powrót