Sprzedawca nie chce uznać reklamacji produktów na gwarancji

• Autor wątku Autor wątku Peer93
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Peer93

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
27
Dzień dobry,

Zareklamowalam armaturę łazienkową, na której pojawiła się rdza, starcie farby i przebarwienia. Sprzedawca nie chce uznać reklamacji, ponieważ minął rok i twierdzi, że na podstawie art. 665.2 KC, gdyby produkt miał wadę ujawniłaby się w ciągu roku (prawdę mówiąc nie widzę artykułu, który by tak twierdził). Twierdzi, że wady powstały na skutek nieprawidłowej pielęgnacji, co oczywiście jest bzdurą, bo od początku myje armaturę tak samo.

Proszę o pomoc.

Pierwsza sprawa: korzystasz z gwarancji czy rękojmi?

Biorąc pod uwagę, że sprzedawca jest jednocześnie producentem i w opisie danego produktu zaznaczył, że jest objęty 24 miesięczna gwarancją, to raczej gwarancja. Tak mi się wydaje.

Tak mi się wydaje.
Póki jednoznacznie nie wskażesz czy korzystasz z gwarancji wobec gwaranta (podmiotu, który jej udzielił) czy rękojmi wobec sprzedawcy to dalsza dyskusja nie ma sensu, bo to dwa oddzielne uprawnienia - nawet jeśli sprzedawca jest jednocześnie gwarantem. Mnie to wygląda na rękojmię, ale nie ma co zgadywać. Jak wyglądała treść reklamacji? Kiedy zakup, kiedy złożono reklamację? Masz na to jakieś pismo/mail czy była złożona ustnie? Czy sprzedawca też odpowiedział pisemnie? W jakim terminie od złożenia reklamacji?

Jest to sklep internetowy. Reklamacji dokonałam mailowo na początku lutego. Produkty zostały zakupione we wrześniu 2020.

W mailu napisałam, że chce zareklamować produkty i zalaczylam zdjęcia wad.

To podaj treść reklamacji bez danych.

Chciałabym zareklamować: korek umywalkowy i zestaw prysznicowy

Od razu dodam, że nie stosuje silnych środków chemicznych, ponieważ bałam się że mogą uszkodzić armaturę. Mimo tego korek się odbarwił, ale natrysk cały rdzewieje w wielu miejscach.

Tylko tyle napisałam. Żadnego oficjalnego maila, po prostu w odpowiedzi na maila z potwierdzeniem zakupu.

Powrót