[Sprzedawca] Sprzedaż usługi a jej reklamowanie po ingerencji w wnętrze urządzenia.

• Autor wątku Autor wątku umi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

umi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam.
Jako sprzedawca usług mam pewien problem z konsumentem związany z reklamacją.

Po naprawie urządzenie zostało zwrócone jako niesprawne.
Uszkodzenie jest inne niżeli trafiło urządzenie do nas (uszkodzenie wskazuje na uszkodzony element wymieniany) po weryfikacji okazuje się, ze wymieniany element jest sprawny a uszkodzony jest inny podzespół sterujący. W momencie wydawania urządzenia było wszystko w porządku. Co więcej urządzenie nosiło ślady poprzednich napraw co zostało wykazane w protokole. Kupujący kontaktując sie drogą mailową przyznaje, że zaglądał do urządzenia po odebraniu urządzenia domniemywamy, ze ingerencja w wnętrze i zwarcie elementów spowodowała uszkodzenie sterownika(sterownik nie był wymieniany ani nie podlegał wymianie) sterownik odpowiada za poprawne działanie wymienionego elementu.

usługa była sprecyzowana jako wymiana podzespołu (nie jako naprawa ogólna)

Czy w takim wypadku mogę prawnie odrzucić roszczenia naprawy urządzenia lub zwrotu gotówki ? Jestem w stanie oczywiście zdemontować część i dokonać zwrotu gotówki w równowartości ceny części. Usługa sama w sobie została według mnie wykonana prawidłowo. Czy odrzucenie w takiej sytuacji całości reklamacji będzie zasadne ?

Ostatnia edycja:
Powrót