Sprzedawca zgubił potwierdzenie wysłania towaru - czy kupujący coś na tym traci?

• Autor wątku Autor wątku rob123123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rob123123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam,
dziś rano zakupiłem sprzęt RTV na Allegro za kwotę około 1000zł.
Sprzedawca wysłał towar za pobraniem na poczcie i zgubił potwierdzenie nadania przesyłki. Czy ja jako kupujący tracę coś na tym i czy w razie czego może być jakiś problem?
Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za odpowiedź.

Nie, kupiłem od osoby prywatnej.

Problem ma sprzedawca. W takiej sytuacji, w myśl art. Art. 544 kc wydanie zostało dokonane z chwilą, gdy w celu dostarczenia rzeczy na miejsce przeznaczenia sprzedawca powierzył ją przewoźnikowi. I z tą chwila uwalnia się od zobowiązań. Musi jednak udowodnić, że powierzył ją.

Czyli gdyby posiadanie tego towaru przeze mnie byłoby dla mnie bez znaczenia (np. nie zależy mi, czy otrzymałem ten towar czy nie, bo nie jest mi bardzo ważny) to nie jest dla mnie problemem to, że sprzedawca nie ma potwierdzenia nadania? Bądź co bądź mogę zamówić drugi towar, dla mnie jest to bez różnicy, tym bardziej, że jest to za pobraniem i nic nie wpłacałem. Suma sumarum ew. problemy z przesyłką mnie nie dotyczą, prawda?
I czy w razie zwrotu, do którego mam prawo, nie będzie to miało wpływ, że sprzedawca zgubił owo potwierdzenie?

fakt, czy sprzedawca posiada potwierdzenie nadania przesyłki pobraniowej czy nie posiada, nie ma to znaczenia, jezeli przykładowo odmówisz przyjęcia przesyłki- wraca ona do nadawcy na podstawie nalepki adresowej

rob123123 napisał:
Czyli gdyby posiadanie tego towaru przeze mnie byłoby dla mnie bez znaczenia (np. nie zależy mi, czy otrzymałem ten towar czy nie, bo nie jest mi bardzo ważny) to nie jest dla mnie problemem to, że sprzedawca nie ma potwierdzenia nadania?
Nie. Problemem jednak może być sam fakt nieodebrania przesyłki.
rob123123 napisał:
I czy w razie zwrotu, do którego mam prawo
A jakie to prawo?

Przesyłkę mam zamiar odebrać :).
Jeżeli towar nie będzie spełniał moich oczekiwań, to nie mam prawa go zwrócić?

A jeżeli nie będzie sprzęt działał, to też nie będę mógł go zwrócić?

tutaj zaczynają się schody, ponieważ gdy do czynienia mamy ze sprzedającym jako osoba prywatna, ciężko dochodzić swojego odnośnie działania czy tez nie działania sprzętów, transakcja z zarejestrowanym podmiotem jest już na innych, bardziej klarownych zasadach, które są regulowane przez prawo. W Twoim przypadku musisz liczyć na uczciwość i dobre intencje drugiej osoby

To w takim razie po co jest Allegro?

KlikProblem napisał:
tutaj zaczynają się schody, ponieważ gdy do czynienia mamy ze sprzedającym jako osoba prywatna, ciężko dochodzić swojego odnośnie działania czy tez nie działania sprzętów, transakcja z zarejestrowanym podmiotem jest już na innych, bardziej klarownych zasadach, które są regulowane przez prawo. W Twoim przypadku musisz liczyć na uczciwość i dobre intencje drugiej osoby
Czy możesz wyjaśnić swój tok rozumowania?
To w takim razie po co jest Allegro?
Po to, żeby zarabiało dla właścicieli.

właśnie pod kątem bezpieczenstwa lepsza opcja jest zawieranie transakcji z firmami, w prostszy mozesz w okreslonym czasie zwrocic towar- jezeli mamy do czynienia z zakupami wlasnie przez internet nawet bez podania przyczyny, masz prawo tez do reklamacji'
kupujac u osoby prywatnej nie otrzymujesz dokumentu zakupu od tejze osobby prawda? wobec czego zadna reklamacja niie wchodzi w gre, a jesli wysle towar zepsuty i wmówi Ci, ze wyslal sprawny? co Ci niby allegro da?
niestety trzeba byc realista
chociaz moze znajdzie sie ktos kto mial lepsze doswiadczenia w temacie prywatnych sprzedawcow na allegro

piszac dokument zakupu mam na mysli paragon, rachunek fakture
czy takowa otrzymasz?

podstawowe- biorąc jako przykład- zakup butów w sklepie x, czy jeżeli przyjdziesz z tymi butami bez dowodu zakupu uwzględnią Ci reklamację?

Co prawda już rozwiałem swoje wątpliwości, ale warto dokończyć temat, gdyż może ktoś z tego skorzysta.
Na szczęście kupiłem u sprzedawcy, który ma kilkaset komentarzy samych pozytywnych. Co więcej, towar jest praktycznie nowy, na gwarancji jeszcze dwuletniej, więc dostanę kopię faktury, gdyż sprzęt, który kupiłem jest częścią zestawu.

@KlikProblem

Zastanów się, co wypisujesz. I poczytaj choćby kc art.556 i następne.

Powrót