Sprzedaż a urząd skarbowy

• Autor wątku Autor wątku Canona
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Canona

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Witam
Właśnie sprzedałam mieszkanie.Pieniądze z tej sprzedaży przeznaczam na budowę domku,w związku z tym mam pytanie czy muszę do tych pieniędzy zapłacić podatek?.Nadmieniam,że jestem inwalidką pierwszej grupy.
Będę bardzo wdzięczna za odpowiedz.

RE: sprzedaż a urząd skarbowy

Już wiem.Dziś byłam w US,podatek płaci tylko osoba która kupiła mieszkanie.

a w którym roku nabyłaś prawo własności do tego mieszkania, które sprzedałaś? i w jakiej formie nabyłaś to prawo własności - umowa sprzedaży, darowizna, spadek?
bo to czy nie płacisz podatku od przychodu uzyskanego ze sprzedaży zależy od wielu kwestii...
pozostaje mieć nadzieję, że zadałaś w urzędzie odpowiednie pytanie i dostałaś odpowiednią odpowiedź....

Tak zadałam to pytanie.Mieszkanie dostałam od mamy jako darowiznę.U pani notariusz zapłaciłam już wyższą opłatę.Mama wykupiła mieszkanie z zasobów miasta w pażdzierniku 2007roku.W marcu2008 przekazała mi jako darowiznę.
Teraz ja sprzedałam je a pieniądze ze sprzedaży przeznaczam na budowę.W ten sposób poprawiamy sobie warunki mieszkaniowe.Ponieważ obie jesteśmy inwalidkami 1 grupy.
Pani notariusz poinformowała nas(byłam też u 2 prawników),że nie oddajemy różnicy wykup-
sprzedaż.Zdążyłam to zrobić jeszcze w obowiązującym w danym momencie przepisie o tych ulgach dla osób niepełnosprawnych.Pozdrawiam

ale tu nie chodzi o ewentualny zwrot bonifikaty udzielonej przez miasto lub coś w tym stylu - ty podlegasz opodatkowaniu 19% podatkiem dochodowym od dochodu uzyskanego ze sprzedaży tego mieszkania, a przeznaczenie pieniędzy ze sprzedaży na zakup nowej nieruchomości - w twoim przypadku wcale nie zwalnia cię z tego podatku!!! i nie ma tu nic do rzeczy fakt, czy jesteś inwalidką czy nie!

co innego zwrot jakiejś bonifikaty czy też dofinansowania otrzymanego np.z urzędu miasta - bo tu faktycznie nie musicie nic zwracać, jeżeli pieniądze ze sprzedaży przeznaczycie na nowy cel mieszkaniowy,
a co innego podatek dochodowy od uzyskanego dochodu ze sprzedaży - tu w ogóle urzędu nie interesuje czy miałaś bonifikatę czy nie, czy musiałaś ją zwracać czy nie....

Rozumiem! Panie w urzędzie powiedziały,że ja nie płacę podatku od tej sprzedaży.

Ponieważ nie byłam zorientowana jak to się ma do opłat podatkowych byłam w urzędzie wyjaśnić.Nie chciała bym mieć jakichkolwiek kłopotów z prawem za nie uregulowanie opłat
podatkowych(skarbowych).Pozdrawiam

a byłaś zameldowana na pobyt stały w tym mieszkaniu???
a jeśli tak to w jakim okresie???

Tak 20lat

to jedyną!!! ulgą z jakiej możesz skorzystać to tzw.ulga meldunkowa!!
idź do US i złóż oświadczenie że chcesz skorzystać z takiej ulgi i wtedy nie będziesz płacić podatku dochodowego od przychodu ze sprzedaży!!
uprzedzam, że jeżeli takiego oświadczenia nie złożysz to nic ci nie pomoże wydanie pieniędzy np na budowę własnego domu!! i będziesz płacić podatek doch.

i jeszcze jedno ulga meldunkowa dotyczy tylko mieszkania, więc jeżeli oprócz tego sprzedałaś jakiś np.budynek gospodarczy itp.to to trzeba opodatkować

Ostatnia edycja:

Dzięki za informację! Ale nie rozumiem dlaczego panie w tym urzędzie nie poinformowały o tym.Jeszcze raz dziękuję! A jeszcze jedno pytanie W jakim czasie muszę to zrobić?
Bo obecnie dopadła mnie grypa.Ni chciałabym kłopotów.

jeżeli sprzedałaś w 2009 to masz czas do 30.04.2010. - ale jak widzisz w urzędach różnie bywa - radzę więc nie zwlekać, a najlepiej zrób to w ciągu 14 dni od podpisania aktu notarialnego sprzedaży.

Nie to było tylko mieszkanie.Jeszcze raz dzięki!!!

Witam! chciałam podziękować za dokładne informacje dotyczące opłat związanych ze sprzedażą mego mieszkania.Dziś byłam w urzędzie skarbowym.Złożyłam stosowne pismo.
tym razem pan urzędnik przyjął mój wniosek o zwolnienie z podatku tytułem zasiedzenia.
Potwierdził,iż teraz jest dobrze.Dziękuję!Gdybym nie miała tych informacji to miałabym niezły pasztet.Jeśli można to miała bym jeszcze jedno pytanie jaki okres czasu liczy się do ulgi z tyt.zasiedzenia-stałego pobytu?;)

Nie rozumiem za bardzo o jakim zasiedzeniu mowa??
Jeżeli pytasz o "ulgę meldunkową" - to jednym z podstawowych warunków jest zameldowanie na pobyt stały przez okres co najmniej 12 miesięcy przed sprzedażą i nie jest istotne aby to było dokładnie przed dniem sprzedaży - licząc wstecz - ważne aby było to kiedykolwiek.

A co do podziękowania - to miło z Twojej strony ;)

Wielkie dzięki! Dokładnie chodziło mi o czas zameldowania,by skorzystać z ulgi meldunkowej.
Tym bardziej mam pewność ponieważ mieszkałam w tym mieszkaniu (z stałym meldunkiem)
od 1990 roku.Mnie również jest miło,że uzyskałam na tym forum tyle informacji.Dobrze jest
gdy ktoś dzieli się swą WIEDZĄ z innymi;).Jeszcze raz dziękuję.

Powrót