SPRZEDAZ ALLEGRO

• Autor wątku Autor wątku Jarek_Z
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Jarek_Z

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam
Jakiś czas temu sprzedałem towar na allegro pieniądze otrzymałem na konto wysłałem towar pocztą paczka nie doszła nie była ubezpieczona kupujący chciał jak najtaniej na szczęście nie wysłałem najtaniej miałem dowód nadania złożyłem reklamacje na poczcie po 30 dniach dostałem odpowiedz ze paczka zaginęła w miedzy czasie wysłałem wszystkie dokumenty kupującemu oraz 88 zł odszkodowania które otrzymałem od poczty. Kto w tym sporze ma racje kupujący chce zwrotu wszystkich pięniędzy, ja myślę ze po oddaniu towaru przewoźnikowi na nim leży odpowiedzialność by go doręczyć. Proszę o odpowiedz i dziekuję

Hmm, a kupujący odebrał od Ciebie towar, masz gdzieś jego podpis ? Jeżeli nie to dlaczego on ma za niego płacić ?

Ja mam podpis poczty wydałem paczkę i wysłałem tak jak sobie tego życzył kupujący bo w końcu wpłacił pieniądze na konto wiec zaakceptował warunki i chciałbym sie tu powołać na taki przepis:

Art. 544. § 1. Jeżeli rzecz sprzedana ma być przesłana przez sprzedawcę do miejsca, które nie jest miejscem spełnienia świadczenia, poczytuje się w razie wątpliwości, że wydanie zostało dokonane z chwilą, gdy w celu dostarczenia rzeczy na miejsce przeznaczenia sprzedawca powierzył ją przewoźnikowi trudniącemu się przewozem rzeczy tego rodzaju.

Art. 548. § 1. Z chwilą wydania rzeczy sprzedanej przechodzą na kupującego korzyści i ciężary związane z rzeczą oraz niebezpieczeństwo przypadkowej utraty lub uszkodzenia rzeczy.
§ 2. Jeżeli strony zastrzegły inną chwilę przejścia korzyści i ciężarów, poczytuje się w razie wątpliwości, że niebezpieczeństwo przypadkowej utraty lub uszkodzenia rzeczy przechodzi na kupującego z tą samą chwilą.

Ale że nie jestem specjalista a raczej pierwszy raz mnie taka sytuacja spotkała to proszę Was o pomoc.

[cytat="Jarek_Z"] Kto w tym sporze ma racje kupujący chce zwrotu wszystkich pięniędzy, ja myślę ze po oddaniu towaru przewoźnikowi na nim leży odpowiedzialność by go doręczyć. [/cytat]
Masz rację.

Dokładnie tak. Należałoby tylko napisać do kupującego maila z tymi w/w paragrafami i powiedzieć, że niech się męczy z PP

[cytat:1r7tioru] Dokładnie tak. Należałoby tylko napisać do kupującego maila z tymi w/w paragrafami i powiedzieć, że niech się męczy z PP[/cytat:1r7tioru]
No ja bym tu miale poważne wątpliwości..
Zawarłem umowe kupna przedmiotu sprzedający się zadeklarował ze mi ją dostarczy wyśle.. i wyśle towar zamawiany a nie odszkodowanie za utraconą przesyłkę.. Bo to było podmiotem aukcji !!!
Sprzedający nie dokończył jeszcze transakcji .

Moim zdaniem transakcja jest zakończona w chwili potwierdzenia otrzymania towaru przez kupującego../
Tak jak w sklepie kupujesz towar dostajesz kwit ..

To sprzedający na allegro czy w firmach wysyłkowych ustala formy proponuje formy przesyłki i za nie odpowiada.. za ich realizację nie ważne kogo najmieP pocztę polską umyślnego etc.. on ustala formy zapłaty za przesyłkę i też a to ponosi odpowiedzialność .
Tłumaczenie że kupujący chciał aby tanie kosztowała przesyłka jest nie na miejscu..
Moim zdaniem jak wspomniałem wcześniej sprzedający ponosi całkowitą odpowiedzialność za wysłanie towaru..
Nie zgodze sie z interpretacja moich poprzedników

[cytat="godunow"]Nie zgodze sie z interpretacja moich poprzedników[/cytat] masz prawo się nie zgodzić...ale nie masz racji...

po to jest opis aukcji +ewentualne ustalenia emailowe, telefoniczne żeby się ich trzymać... w przypadku braku takich ustaleń mają zastosowanie stosowne przepisy KC i KPC

Ja bym nadal polemizował..
Sąd bodajże we Wrocławiu swego czasu wvpodobenj sprawie dotyczącej sklepu internetowego [cytat:32s9jva6]Klient nie ponosi żadnej odpowiedzialności za przesyłkę i jej zawartość na jakimkolwiek etapie transportu. [/cytat:32s9jva6]
To raz dwa o czym nie wspomniał kolega wyżej niejako wprowadził w błąd nas tu na forum
Zacytował Jedynie fragment Atrt 544 [cytat:32s9jva6]
Atrt 544 paragraf§ 2. Jednakże kupujący obowiązany jest zapłacić cenę dopiero po nadejściu rzeczy na miejsce przeznaczenia i po umożliwieniu mu zbadania rzeczy.
[/cytat:32s9jva6]
Nie został spełniony ten warunek..
Sprzedawca winien kupującemu zwrócić pieniądze.. za towar..
Tyle prawo..

Hm... A to nie jest tak, że kupujący deklaruje się do zapłaty za towar a sprzedający deklaruje się do wysłania przedmiotu (chyba, że istnieje możliwość odbioru osobistego, wtedy sprzedający zobowiązuje się do wydania przedmiotu). Samym doręczeniem zajmuje się Poczta Poslka bądź inny kurier.
Następnym razem kupujący poprosi o przesyłkę za pobraniem. Wtedy gdy przesyłka zaginie to sprzedający będzie walczył z PP o odszkodowanie...

[cytat:38zij0fu] Samym doręczeniem zajmuje się Poczta Poslka bądź inny kurier. [/cytat:38zij0fu]
Oni tylko wykonują usługę. usługę doręczenie twojego towaru
twojego towaru do czasu doręczenia.. i potwierdzenia.
Dlatego firmy wysyłając cenny towar ubezpieczają go na okoliczność zaginięcia uszkodzenia podczas transportu czy przesyłki..

paragraf 544 paragrafem a życie życiem.
Ja chcecie zastosować ten punkcik do przesyłki kurierem. Ciekaw jestem czy obejrzycie, zbadacie przesyłkę zanim zapłacicie kurierowi :)

[cytat="rafales"]paragraf 544 paragrafem a życie życiem.
Ja chcecie zastosować ten punkcik do przesyłki kurierem. Ciekaw jestem czy obejrzycie, zbadacie przesyłkę zanim zapłacicie kurierowi :)[/cytat]
Według tego paragrafu miałbym prawo..

No to zacytuj eten paragraf kurierowi przy najbliższej przesyłce i powiedz potem jak było. Napewno sie na to nie zgodzi.

[cytat="rafales"]No to zacytuj eten paragraf kurierowi przy najbliższej przesyłce i powiedz potem jak było. Napewno sie na to nie zgodzi.[/cytat]
Kilka lat temu zmawiałem encyklopedie co miesiąc mi przysyłano sztuke.. raz mi przysłali co innego ...I rozpakowywałem na poczcie raz nie zapłaciłem i odesłałem bo było znowu co innego...

Powrót