Sprzedaż auta przed upływem 6 miesięcy

• Autor wątku Autor wątku asaledr
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

asaledr

Użytkownik
Odpowiedzi
105
Witam,

Obecnie jest taki przepis że sprzedając auto 6 miesięcy od zakupienia go musimy zapłacić podatek od wzbogacenia się, jak natomiast wygląda sytuacja "oddania auta w rozliczeniu" - auta które zostało zakupione i nie upłynęło te 6 miesięcy.

Na dobrą sprawę w ten sposób się nie wzbogacam bo wymieniam auto 1:1 na inne, a właściwie nawet dopłacam temu drugiemu człowiekowi z 20 tysięcy. Wtedy jakiś podatek mnie obowiązuje czy mogę od razu kupić auto i za miesiąc dać w rozliczeniu je za inne bez płacenia podatku?

Nie "obecnie" a można rzec od zawsze jest taki pzepis a przynajmniej od lat '90
Ty po prostu sprzedajesz ten samochód i tą transakcję musisz rozliczyć w PIT-36

Czyli przekazanie auta w rozliczeniu to wciąż jest sprzedaż?

Umowę zamiany traktuje się jak umowę sprzedaży i na takich samych zasadach.
Należy zatem uiścić zarówno podatek PCC (obie strony!) jak i w przypadku gdy posiadamy zamieniane auto krócej jak 6 miesięcy rozliczyć podatek dochodowy.
Pamiętać należy że podatek płacimy od dochodu, więc jak sprzedajesz za kwotę równą lub niższą od kwoty zakupu to podstawą opodatkowania będzie 0 zł. Niemniej w zeznaniu rocznym masz obowiązek sprzedaż uwzględnić.

Czyli przykładowo kupuje auto za 30 tyś, sprzedaje je za 100 tyś ale od razu kupuje drugie za te 100 tyś.

Mam doczynienia w tym przypadku z dochodem? Bo niby od razu wydaje te pieniądze.

Oczywiście że tak. Przecież te 70 tys to jest właśnie Twój dochód. Nie ma znaczenia co z nim zrobisz. Czy kupisz inny samochod, mieszkanie czy wpłacisz na konto bankowe.
Jakby miało być tak jak opisujesz to zarobiłbym pracując 20 tys. i nie zapłacił bym żadnego podatku bo od razu bym je wydał. Za dobrze by było.

Ostatnia edycja:
asaledr napisał:
Mam doczynienia w tym przypadku z dochodem? Bo niby od razu wydaje te pieniądze.

A jak zarobisz w pracy 100.000 i wydasz je na prostytutki i narkotyki to płacisz podatek dochodowy czy nie?

Jak kupiłeś za 30 a sprzedajesz za 100 to od 70 płacisz podatek.

Powrót