Sprzedaż auta z miękkim dowodem

• Autor wątku Autor wątku konik743
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

konik743

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry.

Mam taki problem. Otóż sprzedałem auto z miękkim dowodem, dogadałem się z nabywcą, wpisaliśmy datę 3 dni późniejszą na umowie i na następny dzień poszedłem odebrać twardy, normalny dowód.

Niestety trochę skopaliśmy do spółki sprawę, no i kupiec pojechał z kartą pojazdu do domu. Zadzwoniłem i ową kartę miał mi chłopak odesłać, napisał nawet, że już idzie na pocztę i ślad po nim zaginął. Więc nie mogę odebrać twardego dowodu.

Czy mogę zgłosić sprzedaż takiego auta? Czytałem też coś o tym, że mogę złożyć wniosek o uchylenie procesu rejestracji.

konik743 napisał:
wpisaliśmy datę 3 dni późniejszą na umowie

czemu 3 dni poźniej, skoro do czynności doszło danego dnia?

Miałem odebrać dla kupującego twardy dowód.

Czy mogę zgłosić sprzedaż takiego auta?
Nie może Pan zgłosic zbycia pojazdu gdyż proces rejestracji nie został zakończony.

Czytałem też coś o tym, że mogę złożyć wniosek o uchylenie procesu rejestracji.
Nie może Pan wystąpić z podaniem o umorzenie rejestracji gdyż nie jest Pan juz właścicielem pojazdu.

Co w takiej sytuacji? Coś mi grozi?

Problem się niestety rozwinął, bo kupiec okazał się handlarzem i wystawił to auto dalej.

Sroga nauczka na przyszłość. :mad:

Proszę wysłać pismo do urzędu „informacja o zbyciu pojazdu”, że pojazd został sprzedany i nowemu nabywcy przekazano czasowy dowód rejestracyjny do tego załączyć kopię umowy kupna - sprzedaży

Powrót