sprzedaż autorskiego poradnika allegro

• Autor wątku Autor wątku kamciono5
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kamciono5

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
witam
Napisałem pewien poradnik, który planuję wystawić na allegro (będzie wysyłany w wersji elektronicznej do kupującego). Chciałem się was zapytać czy muszę w jakiś sposób rejestrować gdzieś ten poradnik oraz czy muszę zakładać działalność czy uiścić jakieś opłaty w związku ze sprzedażą na allegro.
Dla was pewnie trywialne pytania, ale nie znam się na prawie i wolałbym nie mieć żadnych problemów z tego, iż sprzedaje poradnik.

Jeżeli to sprzedaż ciągła - musisz mieć działalność
Poza tym na allegro nie wolno sprzedawać e-booków

a jeśli napiszę "jakiś przedmiot" + poradnik gratis to też będzie jako sprzedaż poradnika
lub będę sprzedawał dostęp do jakiejś strony www , z której można będzie pobrać ten poradnik ?

Ostatnia edycja:
kamciono5 napisał:
... Chciałem się was zapytać czy muszę w jakiś sposób rejestrować gdzieś ten poradnik ...
Nie musisz.
kamciono5 napisał:
... czy muszę zakładać działalność ...
To ma znamiona działalności gospodarczej zatem rejestracja konieczna.
agnieszka900 napisał:
... Poza tym na allegro nie wolno sprzedawać e-booków
Nie wypisuj bzdur :!:

Oczywiście że nie można - punkt 29

Publikacje w formie elektronicznej (np. książki, wiersze, poradniki, tzw. e-booki)

Ostatnia edycja:
z całą stanowczością piszę że jak wystawi e-booka (wysyłka elektroniczna) to mu zablokują konto
ps. myslisz ze jestes jakims tam moderatorkiem i wszystko wiesz ?:) akurat w tym przypadku gówno wiesz

agnieszka900 napisał:
... ps. myslisz ze jestes jakims tam moderatorkiem i wszystko wiesz ?:) akurat w tym przypadku gówno wiesz
Myślę, że masz problem logicznego czytania prostych zdań:
29. Publikacje w formie elektronicznej (np. książki, wiersze, poradniki, tzw. e-booki) wystawione poza kategorią Ebooki.
Regulamin Allegro, Załącznik nr 1.

Ostatnia edycja:
czyli jeśli nie umieszczę poradnika w kategorii ebooki to będzie wszystko ok ?

to może zrobię coś takiego stworzę własną stronę, w której po zalogowaniu będzie można pobrać ten poradnik i czy mogę sprzedawać konta do tej strony www.
Czyli coś takiego
1. Osoba kupuje konto za x zł na allegro
2. Wysyłam jej dane na maila (login i hasło) do jej indywidualnego konta na mojej stronie.
3. Kupujący może się zalogować na tej stronie i pobrać poradnik

Czy wszystko by było legalnie jeśli zrobiłbym coś takiego ?

LeszsekS napisał:
Możesz sprzedawać ebooki, jest tam na nie odpowiedni dział.

tylko znalazłem w faq allegro coś takiego
Sprzedaż w kategorii Ebooki prowadzić mogą wyłącznie oficjalni dystrybutorzy po spełnieniu odpowiednich wymagań technicznych i podpisaniu osobnej umowy z Allegro.

Możesz zapoznać się z wymaganiami technicznymi, złożenie dg Ciebie nie ominie jak napisałem wyżej.

Wszystkie informacje uzyskasz u źródła.

Ostatnia edycja:
LeszsekS napisał:
Możesz zapoznać się z wymaganiami technicznymi, złożenie dg Ciebie nie ominie jak napisałem wyżej.

Wszystkie informacje uzyskasz u źródła.

tak rozumiem, że muszę założyć działalność, ale czy muszę podjąć jakieś kroki w związku z poradnikiem abym mógł go legalnie sprzedawać czy nie ?

jeżeli jest to TWÓJ poradnik żadnych kroków, tylko tak jak napisałam, allegro odpada.
załóz działalność i działaj, tylko pomysl czy Ci sie to bedzie oplacic

kamciono5 napisał:
... ale czy muszę podjąć jakieś kroki w związku z poradnikiem abym mógł go legalnie sprzedawać czy nie ?
Żadnych jeśli chodzi o legalność lecz w wymaganiach technicznych może być żądanie rejestracji wydawnictwa oraz uzyskania numeru ISBN. Zwróć się do portalu o wskazanie odpowiednich wymagań.

LeszsekS napisał:
Żadnych jeśli chodzi o legalność lecz w wymaganiach technicznych może być żądanie rejestracji wydawnictwa oraz uzyskania numeru ISBN. Zwróć się do portalu o wskazanie odpowiednich wymagań.

Ok. Jeszcze mam ostatnie pytanie. Czy jeśli zrobię to w sposób, o którym wspomniałem wcześniej, czyli:
1. Osoba kupuje konto za x zł na allegro
2. Wysyłam jej dane na maila (login i hasło) do jej indywidualnego konta na mojej stronie.
3. Kupujący loguje się na tej stronie i może pobrać poradnik

To czy będę mógł tą aukcję zamieścić również w innych kategoriach ?

kamciono5 napisał:
... To czy będę mógł tą aukcję zamieścić również w innych kategoriach ?
Pytania zadaj u źródła, zapoznaj się z odpowiednimi wymaganiami.

Jak czytam, w przypadku sprzedaży na przykład audiobooków i videobooków po za kategorią E-booki wystarczy posiadanie numeru ISBN, o którym wspomniałem wyżek.

Ostatnia edycja:
audiobook i videobok to co innego niz to o co pyta

Czytaj ze zrozumieniem, podałem to jako przykład wymagań. Pomijam już fakt, że poradnik może być w formie videobooka.

PS.
Twoje posty osiągają już poziom trollowania.

Ostatnia edycja:
Powrót