Sprzedaż banknotów obiegowych (stawka vat + Art.30 Pkt1 Prawa Dewizowego)

• Autor wątku Autor wątku ramiro
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

ramiro

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Witajcie moi drodzy :)
Pozostawiam do rozgryzienia ciekawy i nietypowy temat, z którym nie radzą sobie księgowi (inaczej: radzą sobie doskonale, ale każdy mówi co innego a ich wersje się wzajemnie wykluczają).

1. Prowadzę sprzedaż banknotów. Tak, normalnych, legalnych banknotów z całego świata, dla kolekcjonerów, którzy szukają walut egzotycznych, których nie ma w kantorach. Posiadam indywidualne zezwolenie dewizowe na sprowadzanie takich banknotów wydane przez NBP.

2. Sprzedaje te banknoty z podatkiem 23% w formie vat-marży.

i do tego miejsca sytuacja jest jasna i niebudząca wątpliwości. Każdy sklep kolekcjonerski z banknotami tak ma.

Pytanie brzmi: dlaczego by nie sprzedawać banknotów ze stawką "zw", skoro ustawa o VAT wyraźnie mówi, że zwolniona z VAT jest sprzedaż "banknotów będących prawnym środkiem płatniczym"? Pierwszy problem na którym polegli księgowi to zgodność ustawy o VAT z Prawem Dewizowym. Większość (nie do końca chyba będąc świadomym tego co mówi) z góry mówi, że nie, bo nie mam statusu kantoru. Owszem - nie mam. Ale ustawa Prawo Dewizowe wcale nie każe być kantorem:)

Art. 3. 1. Dokonywanie obrotu dewizowego jest dozwolone (owszem jest cała masa wykluczeń, ale nie dotyczą one sprzedaży walut w sklepie. ) Wymagane jest tylko zezwolenie na ZAKUP, które posiadam.
Nigdzie nie jest napisane, że stawka "zw" dotyczy tylko kantorów.

i druga ciekawostka:

Art. 30. 1. Rezydenci dokonujący obrotu dewizowego [...] są obowiązani przekazywać Narodowemu Bankowi Polskiemu dane w zakresie niezbędnym do sporządzania bilansu płatniczego
oraz międzynarodowej pozycji inwestycyjnej.

3. Minister właściwy do spraw finansów publicznych określi, w drodze rozporządzenia, sposób, zakres i terminy
wykonywania obowiązku, o którym mowa w ust. 1, oraz wysokość kwot, których przekroczenie powoduje powstanie tego
obowiązku
, [...]

Gdzie szukać tego rozporządzenia? Czy ono w ogóle istnieje? NBP nie udziela odpowiedzi, kancelarie nic nie wiedzą o tym ... Więc w jaki sposób mam "przekazać NBP dane" skoro jest podany "sposób, zakres i termin" :D

Powrót