Sprzedaż boksu Handlowego

• Autor wątku Autor wątku pektus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pektus

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Witam ,miałem w zamarze sprzedać dwa boksy Handlowe podpisałem umowę przedwstępną dostałam zaliczkę, ale po dłuższym rekonesansie okazało się że cena jest znacznie zaniżona.
Pytanie brzmi czy mogę się wycofać z tej umowy?
Czy kupujący ma prawo żądać odszkodowania za np wzięty kredyt na poczet rozpoczetego biznesu tam i za wkład towarowy?

Witam ,miałem w zamarze sprzedać dwa boksy Handlowe
Rozwiń myśl. Sprzedajesz grunt razem z takimi obiektami czy po prostu "sprzedajesz" prawo do ich użytkowania komu innemu?

To są boksy na hali targowej czyli prawo użytkowania

gryffinian napisał:
A jak brzmi treść zawartej umowy?
Przedwstępna umowa kupa sprzedaży lokalu użytkowego
I na samym końcu dopisane że umowa dotyczy zaliczki w wysokości 5000

No to niezły misz-masz się zrobił. Po kolei jednak:

1) A Ty na jakiej podstawie korzystasz z tych boxów? Wynajmujesz/dzierżawisz je od właściciela hali? Co to jest to "prawo użytkowania"? Bo teraz sprawa jest taka, że jak próbujesz "sprzedać" najem czy dzierżawę miejsca to "nabywca" ryzykuje rozwiązaniem umowy i zostanie z niczym.

2) Generalnie co do umów przedwstępnych roszczenia przedawniają się z upływem roku od terminu oznaczonego w w/w umowie do zawarcia umowy przyrzeczonej (art. 390 §3 KC). Zatem "uchylenie się" może wyniknąć zarówno z przekroczenia w/w terminu albo z powodu wadliwości umowy przedwstępnej (np. niemożliwość spełnienia świadczenia z umowy, bo umowy najmu czy dzierżawy nie da się "sprzedać" czy przenieść jednostronnie na inny podmiot)

gryffinian napisał:
No to niezły misz-masz się zrobił. Po kolei jednak:

1) A Ty na jakiej podstawie korzystasz z tych boxów? Wynajmujesz/dzierżawisz je od właściciela hali? Co to jest to "prawo użytkowania"? Bo teraz sprawa jest taka, że jak próbujesz "sprzedać" najem czy dzierżawę miejsca to "nabywca" ryzykuje rozwiązaniem umowy i zostanie z niczym.

2) Generalnie co do umów przedwstępnych roszczenia przedawniają się z upływem roku od terminu oznaczonego w w/w umowie do zawarcia umowy przyrzeczonej (art. 390 §3 KC). Zatem "uchylenie się" może wyniknąć zarówno z przekroczenia w/w terminu albo z powodu wadliwości umowy przedwstępnej (np. niemożliwość spełnienia świadczenia z umowy, bo umowy najmu czy dzierżawy nie da się "sprzedać" czy przenieść jednostronnie na inny podmiot)
Na podstawie prawa własności intelektualnej płacimy czynsz i media

pektus napisał:
Na podstawie prawa własności intelektualnej płacimy czynsz i media
Wkradła się literówka prawo własności i płacimy czynsz i media

pektus napisał:
Wkradła się literówka prawo własności i płacimy czynsz i media
W umowie też są błędy bo nie ma zapisanego współwłaściciela i metraż jest zły

prawo własności
Prawo własności nieruchomości dotyczy wyłącznie własności gruntu, na której się ona znajduje. Jak brzmi to Twoje prawo? Może masz prawo własności ruchomości znajdujących się w Boxie i skoro płacisz czynsz to znaczy, że wynajmujesz część pod boxem, zgadza się?

gryffinian napisał:
Prawo własności nieruchomości dotyczy wyłącznie własności gruntu, na której się ona znajduje. Jak brzmi to Twoje prawo? Może masz prawo własności ruchomości znajdujących się w Boxie i skoro płacisz czynsz to znaczy, że wynajmujesz część pod boxem, zgadza się?
Konkretnie chciałem wiedzieć w jakim przypadku kupujący ma prawo żądać odszkodowania jesli podpisaliśmy umowę przedwstępną z zaliczką a chciałbym sie wycofać z tego

W każdym, w którym wykaże szkody związane z niewywiązaniem się z umowy. Jak to zrobi tego nie wiem, to sprawa wyłącznie tamtej osoby.

Inną kwestią natomiast jest fakt, że umowy przedwstępne mają to do siebie, że można żądać zawarcia umowy przyrzeczonej przed sądem (o ile spełnione są wymogi dla danego rodzaju przedmiotu umowy np. nie można żądać zawarcia umowy sprzedaży nieruchomości zawartej bez formy aktu notarialnego w przypadku umowy przedwstępnej)

Powrót