sprzedaż ciężarówki przez allegro-problem VAT

• Autor wątku Autor wątku joshi1987
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

joshi1987

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam,
sytuacja jest nastepująca. Sprzedałem ciężarówkę na allegro za pomocą kup teraz za 13,000zł - w opisie aukcji zaś zadeklarowałem, iż cena to 13,000 + VAT. Osoba domaga się sprzedaży za cenę 13,000zł - twierdzi ze VATU nie zaplaci, bo cena na allegro wynosi 13,000zł i za taka zakupila.

Jak rozwiązać tą sytuację prawnie? I jak wygląda z prawnego punktu widzenia.

Liczę na szybką odpowiedź.

Z poważaniem,
Jozef

Sytuacja jest taka, że podaje się ceny Brutto.
Zatem, powinieneś sprzedać to po cenie jaka była na aukcji.

Przepis prawny:
Art. 3.

1. Użyte w ustawie określenia oznaczają:
1) cena – wartość wyrażoną w jednostkach pieniężnych, którą kupujący jest obowiązany zapłacić przedsiębiorcy za towar lub usługę; w cenie uwzględnia się podatek od towarów i usług oraz podatek akcyzowy, jeżeli na podstawie odrębnych przepisów sprzedaż towaru (usługi) podlega obciążeniu podatkiem od towarów i usług oraz podatkiem akcyzowym,

edit: kurde, Colder znowu byłeś szybszy :)

Nie ma jakichkolwiek szans, zeby naprawić swój błąd?

To byłaby dość dramatyczna sytuacja dla mnie ...

Ale regulamin jest ogólnie dostępny, trzeba go zaakceptować przed założeniem konta, szczególnie jak się sprzedaje takie drogie rzeczy to powinno znać się dokładnie stan rzeczy. Proszę próbować sie oczywiście dogadać ze sprzedawcą, jednak to on ma rację więc nie sądzę aby chciał iść na ustępstwa.

A czy jak idziesz do sklepu to też zastanawiasz się czy cena podana na metce jest ceną netto czy brutto? Powinieneś podać cenę brutto. Możesz ew. próbować powoływać się na błąd, choć nie wiem czy to coś da..

Powrót