Sprzedaz ciuchow - prosze o pomoc

• Autor wątku Autor wątku mohikanin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mohikanin

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam, nie wiem czy dobrze umiescilem post, wiec prosil bym admina o przeniesienie w odpowiednie miejsce jesli tego wymaga. A mianowicie, chce sprzedawac odziez przez allegro, odziez jest z lumpeksow. Marki odziezy sa rozne, poczawszy od oryginalnych do mniej znanych. Czy wiaze sie z tym jakas odpowiedzialnosc karna, jesli zakupil bym ciuchy i sprzedawal je poprzez allegro? Czy tylko oryginalych marek nie wolno sprzedawac czy ogolnie wszystkich nawet tych nieznanych? Zaznaczam, ze nie prowadze zadnej dzialanosci handlowej w branzy odziezowej

Ostatnia edycja:
Rzekłbym, że ze sprzedażą oryginalnych nie powinno być problemu.
Problemy mogą być w przypadku sprzedaży podróbek.

noo- jak nie prowadzi rzadnej działności to popełniał będzie wykroczenie i wykroczenie karno -skarbowe....

Ok rozumiem, czyli wykroczenie skarbowe, ale kto by wiedzial, ze ja to kupuje i sprzedaje dalej? Wkoncu moze byc tak, ze to sa moje ciuchy i sprzedaje. Duzo osob sprzedaje uzywana odziez na allegro. Wiec jak to sie ma adekwatnie do prawa?

Możesz sprzedawać, małe prawdopodobieństwo jest, że ktoś Ci udowodni że ty to kupujesz i sprzedajesz. Nie sprzedawaj podrobionych rzeczy bo z tym jest już gorzej. :)

Jeżeli będzie to działalność o tzw. charakterze ciągłym i zorganizowanym, to powinieneś założyć działalność. Nie zrobienie tego będzie wykroczeniem.
Nie ma tutaj znaczenia czy odzież pochodzi z lumpeksy czy Twojej szafy.

dziekuje serdecznie kazdemu za pomoc ;) Pozdrawiam

Powrót