Sprzedaż cudzej grafiki na aukcji

• Autor wątku Autor wątku wscieklyizly
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wscieklyizly

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam

Mam pytanie, spotkałem się na allegro z taką aukcją ( jest jeszcze wiele innych )
NAKLEJKI SKIN SKINY NA LAPTOP 1000 wzorow + GRATIS (841459064) - Aukcje internetowe Allegro
Jeśli jedna z grafik tam przedstawionych jest mego autorstwa, a do sieci udostępniłem ją na swojej stronie, to czy taka sprzedaż przez osobę inną niż ja dla której nie dałem zgody dalszej sprzedaży jest legalna ?

Wysłałem skargę do allegro, nic sobie z tego nie robią. Sprzedawca twierdzi że nic złego nie robi. Chodź co prawda zaoferował się z usunięciem mojej grafiki, ale to sobie daruje wolę mieć dowód jak będę zgłaszać sprawę w odpowiednie miejsce ;)

Dziękuje i Pozdrawiam

Witam,
wscieklyizly napisał:
Jeśli jedna z grafik tam przedstawionych jest mego autorstwa, a do sieci udostępniłem ją na swojej stronie, to czy taka sprzedaż przez osobę inną niż ja dla której nie dałem zgody dalszej sprzedaży jest legalna ?
Pan, jako autor grafiki (utworu) posiada wszystkie osobiste i majątkowe prawa autorskie do swojego dzieła - Art.16. oraz Art.17. ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych (dalej upaipp) A więc nikt, bez pańskiego zezwolenia, nie może wykorzystywać pańskich utworów (o ile nie zachodzi przypadek dozwolonego użytku utworów chronionych - http://forumprawne.org/prawo-autorskie/31544-prawo-cytatu.html - ale wygląda, że tu nie zachodzi).
Wysłałem skargę do allegro, nic sobie z tego nie robią
prawdopodobnie przesłana wiadomość nie była wystarczająco wiarygodna. Było to już kilkakrotnie to opisywanie - proszę poszukać a archiwum - opcja 'Szukaj'.
Sprzedawca twierdzi że nic złego nie robi. Chodź co prawda zaoferował się z usunięciem mojej grafiki, ale to sobie daruje wolę mieć dowód jak będę zgłaszać sprawę w odpowiednie miejsce
Proszę pamiętać, że aukcja może zniknąć w każdej chwili, wtedy wartość dowodową będzie miało jedynie zarchiwizowanie aukcji u prawnika, notariusza, na policji...

Z tego, co Pan pisze, naruszenie wygląda na ewidentne, ma Pan do dyspozycji upaipp:

- Rozdział 8 Ochrona autorskich praw osobistych Art. 78. [rozpowszechnianie pańskiego dzieła bez podpisu - odp. cywilna]

- Rozdział 9 Ochrona autorskich praw majątkowych Art. 79. do 80. [rozpowszechnianie w celu zarobkowym bez licencji - odp. cywilna]

- Rozdział 14 Odpowiedzialność karna Art. 115. do 123. [to samo co wyżej, tylko z urzędu]

Proszę poszukać w archiwum, podobne sprawy były opisywane wielokrotnie...

Powrót