Sprzedaż części komputerowych na osobę fizyczną

• Autor wątku Autor wątku QidinADM
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Q

QidinADM

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam serdecznie,

Nigdzie nie mogę otrzymać jednoznacznej odpowiedzi.

Prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą. Rozliczam się na podstawie książki przychodów i rozchodów na zasadach ogólnych (17-32%). Jestem aktywnym płatnikiem VAT.

Dokonałem zakupu na firmę części komputerowych. Zakup był w grudniu 2019 r. Po kilku miesiącach okazało się, że części te nie spełniają moich oczekiwań technicznych i jestem zmuszony je sprzedać. Sprzedaż ma być na osobę fizyczną (nie sprzedaję dysków twardych). Jest to obudowa, zasilacz oraz płyta główna. Nie jest to cały zestaw. Nie posiadam kasy fiskalnej. Zakup tych części był na firmę (była rozliczona faktura vat23). Czy zatem mogę wystawić fakturę na osobę fizyczną z dokładną informacją co do sprzedawanego przedmiotu? Nie zajmuję się handlem i sprzedażą. Świadczę usługi \informatyczne. Kwota za te przedmioty nie przekroczy kwoty 1000 zł brutto.

QidinADM napisał:
... Jestem aktywnym płatnikiem VAT. ...
Nie jesteś płatnikiem VAT, co najwyżej jesteś czynnym podatnikiem VAT.
QidinADM napisał:
... Czy zatem mogę wystawić fakturę na osobę fizyczną z dokładną informacją co do sprzedawanego przedmiotu? ...
Możesz.

Czy jest jakiś limit (słyszałem o kwocie 20 tyś złotych). Ostatnie pytanie - czy musi być przelew na konto czy może być forma rozliczenia gotówka?

Leszku - tak masz racje :) jestem czynnym podatnikiem VAT. Przepraszam, jeśli nie operuje odpowiednio technicznym słownictwem.

Tu nie ma to znaczenia.

Czyli wystawiam fakturę na osobę fizyczną (według numeracji na dany miesiąc bo tak mam ustawione) podając pełną nazwę przedmiotu oraz jego cenę.

Czy są jakieś ograniczenia? Szukałem konkretnych informacji ale oprócz jakiś bzdetów odnośnie lamp elektronowych nic nie znalazłem. Dziękuję z góry za pomoc.

Posiadając firmę usługową z zakresu oprogramowania informatycznego i kupując np. części komputerowe i sprzedając je po jakimś czasie (bez kasy fiskalnej) grożą mi jakieś konsekwencje z tytułu jej braku. Czy są jakieś ograniczenia z tytułu faktur na osobę fizyczną w tym wyżej podanym zakresie?

Mówimy o sytuacji, że na każdy przedmiot była wystawiana Faktura VAT23 zakupowa i w drugą stronę wystawiam fakturę VAT23 sprzedażową na osobę fizyczną.

Przecież sam już wyczytałeś o limicie!

Powrót