Sprzedaż czy wywłaszczenie gruntu pod autosradę A1

• Autor wątku Autor wątku basia55555
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

basia55555

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, z góry przepraszam jeśli wątek jest w nieodpowiednim dziale i proszę o przeniesienie.

Mój problem polega na tym,że nie wiem co zrobić odnośnie fragmentu mojej działki który ma zostać wykupiony pod autostradę A1.
31 lipca rozpocznie się proces wywłaszczeniowy jeśli do tego dnia nie podpiszę umowy z GDDKiA odnośnie sprzedaży. Czy jest możliwość, że podczas wywłaszczenia cena za ten kawałek działki będzie bardziej atrakcyjna niż teraz ( 100 zł za metr 2 )? Bardzo proszę o szybką odpowiedź czy prawo określa cena może wzrosnąć itp.

No cóż kiedy nieruchomość nie zostanie kupiona pod cel publiczny w drodze rokowań - następuje wywłaszczenie - rzeczoznawca majątkowy wyceni wywłaszczaną nieruchomość - następnie zostanie wysłana do Ciebie decyzja - od której możesz się odwołać (dobrze jest wówczas przedstwić operat który podważa poprawność wcześniejszych wyliczeń wartości o ponad 20%)

w przypadku utrzymaniu w mocy decyzji zostaje droga sądowa
z mojego doświadczenia wiem że zazwyczaj rzeczoznawcy (wynajęci przez GDDKiA)dostają wytyczne aby zniżać wartość - kożystniesza cena jest do uzyskania ale dopiero przed sądem (czyli czekasz 1-2 lata)

Niekiedy bywa też tak że podczas rokowań proponowane sa śmiesznie niskie ceny ... (choć ostatnio bywa tak dość rzadko)
co do samej ceny proszę o ogólną charakterystykę wywałaszczanego gruntu (położenie, grunt rolny, przemysłowy, budowlany itp) postaram się z grubsza stwierdzić czy cena jest 'godziwa'

Dziękuję za odpowiedź.

Jest to grunt rolny, położony w Łodzi. Całość terenu to 2010 m2 a GDDKiA postanowiło wykupić 145 m2. Reszta działki w tym altana pozostaje przy samej autostradzie. Działka jest ogrodzona.

Czy 100zł/m2 to odpowiednia cena za taki grunt? Opłaca się wstępować na drogę sądową( wynajm odpowiedniego adwokata też niestety kosztuje):?::?::?:

No cóż tak naprawdę nie nam cen nieruchomości w twoim sąsiedztwie - bardziej kompetentną osobą aby to ocenić będziesz ty sama (na pewno wiadomo po ile sprzedano w okolicy nieruchomości zobacz ile wychodzi na 1m)

Na mój wzgląd cena nie wygląda na 'niegodną' nadto z powodu małego obszaru wywłaszczenia oraz relatywnie małej kwoty - (moim zdaniem) nie warto się szarpać

Ale wybór należy do Ciebie - w razie czego służę pomocą ...

Powrót