Sprzedaz darmowych kont Steam i zabranie komputera przez policje

• Autor wątku Autor wątku hesus70
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
H

hesus70

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, na imie mam Marcin, mam 17 lat. Przez jakiś czas aż do piątku sprzedawałem na allegro czyste konta steam które są ogólnodostępne i darmowe. W piątek o 7 rano przyjechała do mnie policja z wydziału kryminalnego policji gospodarczej, powiedzieli że jakiś pełnomocnik firmy Valve Software zgłosił w prokuraturze że sprzedaje nielegalnie konta które są darmowe. Panowie policjanci kazali mi zakończyć sprzedaż i zabrali mi komputer. Musiałem jeszcze z nimi pojechać na przesłuchanie, specjalnie to im się nie śpieszyło, z 3 godziny siedziałem na policji. Powiedzieli że teraz będę miał sprawę w sądzie i będę musiał zapłacić odszkodowanie dla firmy która udostępnia te konta Steam. I teraz problem polega na tym, co mi grozi za tą nielegalną sprzedaż darmowych kont Steam i za posiadanie pirackiego systemu operacyjnego, pirackiej muzyki, filmów, gier i kilku programów.

Całe szczęście że zabrali tylko mój komputer a nie brata. Proszę o pomoc bo teraz nie wiem co mi może grozić.

Siema, ja to sie dogadalem z tym pełnomocnikiem i policją że zwróce poprostu pieniądze dla tego pelnomocnika, a komputera to mi nie zabierali.

bardzo sie ciesze ze wreszcie cwaniaka do tylka sie dobieraja :)

Wiem ze zle zrobilem sprzedajac te konta ale prosze pomozcie, bo zabrali mi calkiem nowy komputer i nie wiem co bedzie w sadzie

W mojej opinii Twoim problemem nie jest sprzedaż tych kont Valve - bo jeżeli ten przedstawiciel jest na prawdę przedstawicielem tejże firmy to myślę, że nie będzie 17-latka ciągał po sądach tylko nastąpi pewna ugoda.

Wg mnie Twoim problemem jest posiadanie nielegalnych gier i programów(o mp3 się nie martw). Niestety nie jestem ekspertem w tej materii. Mam nadzieje, że ktoś bardziej poinformowany w kwestii nielegalnego oprogramowania wypowie się.

Możesz ten złożyc na policji wniosek aby zwrócili Tobie komputer bez twardego dysku i innych nośników danych argumentując, że jesteś uczniem i jest on Tobie niezbędny do nauki

Postaram się złozyć ten wniosek, a co do sprzedazy kont to gdybym nie sprzedawał to by do mnie nie wpadła kryminalna o 7 rano i nie wyciagneła mnie z domu :( A ten pan to zgłosił już także sprawa pewnie bedzie w sądzie :(

bedzie nauczka dla innych moze i nie jestem mily ale to juz sie przegiecie robilo i mozliwe ze na waszym przykladzie nastepny amator szybkiej kasy dwa razy sie zastanowi

hesus70 napisał:
Postaram się złozyć ten wniosek, a co do sprzedazy kont to gdybym nie sprzedawał to by do mnie nie wpadła kryminalna o 7 rano i nie wyciagneła mnie z domu :( A ten pan to zgłosił już także sprawa pewnie bedzie w sądzie :(

Nie martw się, to że zostało zgłoszone na Policji, to nie znaczy, że zostaniesz skazany. Spróbuj skontaktować się z tym rzekomym przedstawicielem lub chociaż policjantem prowadzącym sprawę - wyraź skruchę, przedstaw się w dobrym świetle a myślę, że nikt nie będzie robił Tobie większych problemów.
Jesteś osobą niepełnoletnią - na pewno rodzice Tobie pomogą.
Zaproponuj zwrot zysków jakie zyskałeś w związku ze sprzedażą tych kont.

I zacznij działać już teraz !

Z tym nie powinno być problemów jak już wcześniej wspomniałem. Problemem jest posiadanie nielegalnego oprogramowania/gier.

Sunmile napisał:
Śmierdzi mi tu prowokacją.

Jaka prowokacja? to ze firmy dbaja o swoj wizerunek bo jakis madralinski chce wyludzac kase

też mi tu śmierdzi prowokacją znam wiele osób które sprzedają te konta od dawna i nic im się nie stało, moim zdaniem Pan Bartłomiej S. zebrał kolegów aby zastraszyć ludzi i oddali mu swoje zarobione pieniądze .

Ale to nie ma znaczenia jutro idę na policję nie mam żadnego piractwa na komputerze to nie będzie problemu .
Nie mam zamiaru toczyć wojny z tą osobą przez nie wiadomo ile czasu zobaczymy kto polegnie .

Wiecie skąd wiem że to prowokacja ?

te konta są na allegro zaledwie od 2 tygodni ; a tutaj ktoś pisze że z miesiąc temu ...

Ostatnia edycja:
takie konta juz widzialem wczesniej.Osoba nie majaca upowaznien nie moze zglosic na policje bo nie ma podstaw a nie mozesz dzialac w czyims imieniu bez jego zgody

hesus70 napisał:
W piątek o 7 rano przyjechała do mnie policja z wydziału kryminalnego policji gospodarczej, powiedzieli że jakiś pełnomocnik firmy Valve Software zgłosił w prokuraturze że sprzedaje nielegalnie konta które są darmowe. Panowie policjanci kazali mi zakończyć sprzedaż i zabrali mi komputer. Musiałem jeszcze z nimi pojechać na przesłuchanie, specjalnie to im się nie śpieszyło, z 3 godziny siedziałem na policji. Powiedzieli że teraz będę miał sprawę w sądzie i będę musiał zapłacić odszkodowanie dla firmy która udostępnia te konta Steam

Nie ma czegoś takiego jak wydział kryminalny policji gospodarczej.

Pomijając to postawiono ci zarzuty rozumiem ? Jeżeli tak to z jakiego artykuły.

Na moje oko to zwykła prowokacja, jeżeli kolega mia by mieć sprawę w sądzie już dawno był by po zarzutach i pytał by o artykuł z jakiego będzie sądzony.

No ba, gość ma konto od dzisiaj, 3 posty napisane w ciągu godziny i pisze na ten temat dokładnie zaraz po tym jak rozgorzała dyskusja nad jednym ze sprzedawców prawdziwych kont steam, który próbuje pozamiatać sobie konkurencję i wyłudzić od niej pieniądze.

Wróciłem właśnie z policji z rodzicami, no i nic narazie nie da sie w tej sprawie zrobić, o komputerze moge zapomnieć na dlugi czas. Artykuły to
Art. 286. § 1. Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem za pomocą wprowadzenia jej w błąd albo wyzyskania błędu lub niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania, podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.
no i narobiłem sobie kłopotów :(

Ostatnia edycja:
hesus70 napisał:
Wróciłem właśnie z policji z rodzicami, no i nic narazie nie da sie w tej sprawie zrobić, o komputerze moge zapomnieć na dlugi czas. Artykuły to
Art. 286. § 1. Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem za pomocą wprowadzenia jej w błąd albo wyzyskania błędu lub niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania, podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.
no i narobiłem sobie kłopotów :(

Nie ma wypełnionych znamion oszustwa żeby postawić zarzuty z 286 § 1 - proponuję wrzucić do działu humor za § 1 :) dalszy komentarz pominę....

dla mnie wygląda to na wymyśloną historyjke. ale z drugiej strony autorowi tematu należą sie brawa za wymyślenie sposobu na pozbycie sie konkurencji

jesli to tylko historyjka a znikna inni madralinscy to tez dobrze a jemu tez powinie sie noga

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót