Sprzedaż darowizny przed upływem 5lat

• Autor wątku Autor wątku Xkrisuu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

Xkrisuu

Użytkownik
Odpowiedzi
40
Witam. Mam do sprzedania nieruchomość którą dostałem w spadku w zeszłym roku. Jest to działka budowlana. A moje pytanie brzmi jak uchronić się przed zapłaceniem podatku 19%. Wiem że można wydać te kwotę na nieruchomość, remont itd. Czy istnieje możliwość spłaty kredytu pożyczkowego na dowolny cel zabezpieczonego hipoteką lub innej pożyczki czy liczy się jedynie kredyt hipoteczny?

Napisałeś, że spadkodawca nabył nieruchomość w 2001 r.

Od 1 stycznia 2019 r. zgodnie z art. 10 ust. 5 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych (tekst jedn. Dz.U.2021.1128) w przypadku odpłatnego zbycia, nabytych w drodze spadku, nieruchomości lub praw majątkowych, okres 5 lat liczy się od końca roku kalendarzowego, w którym nastąpiło nabycie lub wybudowanie tej nieruchomości lub nabycie prawa majątkowego przez spadkodawcę.

Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej w interpretacji indywidualnej (sygn. 0112-KDIL2-1.4011.291.2022.1.AK ) wydanej 15 czerwca 2022 r. wyjaśnił, "że przepis art. 10 ust. 1 pkt 8 ww. ustawy formułuje generalną zasadę, zgodnie z którą sprzedaż nieruchomości, jej części lub udziału w nieruchomości oraz praw określonych w tym przepisie przed upływem pięciu lat, licząc od końca roku kalendarzowego, w którym nastąpiło nabycie lub wybudowanie, jeżeli nie następuje w ramach wykonywania działalności gospodarczej, rodzi obowiązek podatkowy w postaci zapłaty podatku dochodowego. Tym samym, jeżeli odpłatne zbycie nieruchomości, jej części lub udziału w nieruchomości oraz ww. praw nastąpi po upływie pięciu lat, licząc od końca roku kalendarzowego, w którym nastąpiło nabycie lub wybudowanie i nie następuje w ramach wykonywania działalności gospodarczej - nie jest źródłem przychodu w rozumieniu art. 10 ust. 1 pkt 8 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, a tym samym kwota uzyskana ze sprzedaży nieruchomości, jej części lub udziału w nieruchomości oraz ww. praw w ogóle nie podlega opodatkowaniu. (...) Biorąc pod uwagę przedstawione we wniosku okoliczności w niniejszej sprawie dla ustalenia roku kalendarzowego, od końca którego należy liczyć pięcioletni okres, o którym mowa w art. 10 ust. 1 pkt 8 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, zastosowanie znajdzie obowiązujący od dnia 1 stycznia 2019 r. przytoczony uprzednio przepis art. 10 ust. 6 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, zgodnie z którym okres ten należy liczyć od końca roku kalendarzowego, w którym nastąpiło nabycie nieruchomości do majątku wspólnego małżonków.

Oznacza to, że w przypadku sprzedaży w 2022 r. przez Panią nieruchomości, tj. działek nr X i Y, upływ 5-letniego terminu, o którym mowa w art. 10 ust. 1 pkt 8 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, należy liczyć od końca 1986 r., tj. od końca roku, w którym nabyli Państwo przedmiotowe działki do majątku wspólnego. Tym samym, data otwarcia spadku oraz późniejszy dział spadku, nie stanowi dla Pani nabycia, o którym mowa w art. 10 ust. 1 pkt 8 ww. ustawy.

Zatem, należy zgodzić się z Pani stanowiskiem, zgodnie z którym nie powinna Pani płacić podatku dochodowego w związku ze sprzedażą w 2022 r. przedmiotowych działek".

.................................
Nie jestem prawnikiem

Powrót