sprzedaż długu bez powiadomienia

• Autor wątku Autor wątku aldex
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aldex

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam,
Likwidując mieszkanie babci w listopadzie 2012r.(ze względu na ciężką chorobę w wieku 91lat) musiałam rozwiązać umowę z TP. Po zapłacanie ostatniego rachunku, w rozmowie telefonicznej zapewniono mnie że nie mamy żadnych już zobowiązań. Podałam im mój adres jako adres korespondencyjny. W lutym dostałam fakture na kwotę 411zł karę za przedwczesne rozwiązanie umowy. Pisemnie prosiłam o wyjaśnienie i okazało się że babcia zawarła umowe na 24m-ce w ramach promocji a po roku rozwiązano umowę. Na odstapienie od kary się nie zgodzono (zawarcie umowy z 90letnia osobą przez telefon, kurier podłozył jej do podpisu a ona nawet nie wiedziała co podpisała, ciężka choroba i likwidacja mieszkania) Wystapiłam o mediacje do UKE ale w międzyczasie TP sprzedało dług Intrum Justitia. Nikt się ze mna nie kontaktował, lecz miałam dziwne telefony (myśląc że windykacja z tp informowałam o toczącej się mediacji). Zadzwoniłam natychmiast po otrzymaniu pisma z UKE lecz odmówiono rozmowy ze mną dopóki nie prześlę upoważnienia. Napisałam pismo wyjaśniające i prośbę o rozłożenie na raty. W zeszły piątek (tydzień po pierwszej rozmowie) zadzwoniła do mnie PAni twierdząc że pisma nie mają ale mają pełnomocnictwo z TP (?), pisali pisma na adres babci ale potwierdzeń nie mają ("jeżeli nie wróciły to znaczy że dotarły"), mam zapłacić do czwartku bo jak nie to oddadzą do sądu. Na moją prośbę że proszę o informację pisemnie usłyszałam " nikt nie będzie listów pisał..", jak mówiłam że nie mam konta to " niech Pani nie utrudnia.."
Co mam zrobić w tej sytuacji, od początku pisałam że zapłacę ale chciałam sprawę wyjasnić aby mieć w dokumentach podstawę prawną do tej zapłaty, Jak mam zapłacic jak nie znam konta? Jak oddadzą sprawę do e-sądu to na pocznie nikt mi nie wyda zawiadomienia bo nie ma pełnomocnictwa.

Bardzo proszę o pomoc.

1. Nikt nie musi informować o zbyciu długu.
2. Firma wind. może występować jako pełnomocnik wierzyciela, a po cesji - już jako wierzyciel wtórny.

Nie napisała Pani o najistotniejszej rzeczy: czym się zakończyła sprawa w UKE? JAkie pismo Pani otrzymała?

Do mediacji TP nie przystapiła właśnie jako powód podając sprzedaz długu i w piśmie do UKE podała nazwę nowego wierzyciela Intrum Justitia. Stąd w tym samym dniu kontaktowałam się z nimi. Gdzie mam znaleźć konto bankowe żeby dokonać wpłaty?

Należy skontaktować się z nowym wierzycielem.

Mój bład, przepraszam nie wyjaśniłam wyraźnie że po otrzymaniu pisma z UKE właśnie zadzwoniłam do nowego wierzyciela Intrum Justitia. I to oni mi powiedzieli że nic do mnie pisać nie będą i że mam termin do 18.07 br a jak nie to sąd. Jak dwukrotnie tłumaczyłam że nie znam nr konta bankowego to usłyszałam że mam nie utrudniać.

Napisz do nich o tym w taki sposób, żeby został po tym jakiś ślad. Najlepiej przez e-mail.

Nie zaszkodzi wysłać oboma kanałami.

CZy w tej sytuacji mają podstawy do wniesienia sprawy do e-sądu?,
Pismo jutro wyślę poleconym za potwierdzeniem.

Mogą wysłać pozew, póki zadłużenie istnieje.

Czyli mogą bez zawiadomienia mnie, podania konta, kwoty itp skierować sprawę do e-sądu? Czyli z góry jestem skazana na niepowodzenie.

Złożyć pozew mogą. Nikt nikogo nie musi o tym informować. Ale jeżeli ma Pani dowody na to, że kontaktowała się z wierzycielem, uznała dług, wyraziła chęć spłaty, poda te okoliczności w sprzeciwie i zawnioskuje o obciążenie kosztami powoda.
Numeru konta łatwo się dowiedzieć. Firmy wind. zwykle bombardują "przedsądowymi" wezwaniami do zapłaty, gdzie podają numery kont. Może Pani także zażądać od firmy na pismie podania niezbędnych danych.
Należy pamiętać o 3 rzeczach:
- sąd przesyła pisma poleconym - odbierać, by nie przegapić terminów;
- po sprzeciwie sprawa z e-sadu w Lublinie wędruje do "normalnego" sądu;
- pozwanemu w przypadku zmiany wierzyciela przysługują te same prawa (w tym prawo do kierowania zarzutów), jakie przysługiwały wobec wierzyciela pierwotnego. Więc w sprawie odsetek od kapitału głównego wnioskowałabym o ich nie zasądzenie w związku z tym, że wszczęto mediacje, do których wierzyciel nie przystąpił i że mimo żądań wskazania właściwego konta wierzyciel nie podawał jego numeru. Zresztą, próbowałabym w ogóle podważyć zasadność pozwu w związku z opisanymi przez Panią okolicznościami (żądać nagrań rozmów kiedy zapewniano o tym, że zadłużenia nie ma i nie będzie w związku z wyprowadzką strony umowy itp.).
Po prostu trzeba wszystko przemyśleć i przygotować.
Trafiła mi się jakoś informacja o wygranej przez pozwanego sprawie, gdzie występowały podobne okoliczności (konieczność wyprowadzki klienta).
Może Pani skierować zapytanie do UKE, poszukac informacji na specjalistycznym forum TELEKCEWAŻENI (portal "GW"), gdzie na pytania klientów telekomów odpowiadali pracownicy UKE.

Do autorki wątku:
- czy w ogóle musialaś wypowiadac umowę? Moim zdaniem ona po prostu wygasła z dniem smierci babci (o ile nie wyraziłas woli kontynuacji umowy).

Do E-sądu mogą wysłać pozew o zapłatę tylko gdy powstał do 3 lat wstecz. Od 7.07.2013 r. weszła nowelizacja K.p.c. która mówi, że gdy dług jest przedawniony (tzn. ma powyżej 3 lat) pozew musi być składany do sądu tradycyjnego a nie e-sądu.

@Uzasadnienie
Babcia nie zmarła - wyprowadziła się do zakładu opiekuńczego ze względu na wiek i stan, więc w dawnym lokalu nie mogła korzystać z zamówionej usługi.

@Tomek 80
Warto czytać wątek od początku, wtedy dowiedziałby się Pan, że "dług" jest zupełnie "świeży".

Problem polega na tym że:
- nie ma pism przedsądowych, zadnej pisemnej informacji,
- pisma z e-sądu nie będę mogła odebrać bo wyslą je na babci adres, nie mam pełnomocnictwa sądowego więc poczta mi nie da, a w lokalu odebrac nie mogę bo to pustostan zamknięty.

Rozumiem, że babcia obecnie nie jest w stanie udzielić pełnomocnictwa.
Próbowałabym złożyć do sądu wniosek o ubezwłasnowolnienie babci i ustanowienie dla niej opiekuna prawnego. Nawet samo wszczęcie postępowania będzie argumentem w sporze. Podałabym Firmie aktualny adres babci: niech korespondują. Uprzedziłabym administrację domu opieki o sytuacji. Nie wykluczam, że gdyby Firma się zorientowała, gdzie się znajduje strona sporu, zaprzestała działań.

Firma prwdopodobnie może złożyć pozew do e-sądu, ponieważ od operatora z pewnością otrzymała PESEL babci.

Powrót