sprzedaż długu w czasie egzekucji?

• Autor wątku Autor wątku differend
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
differend

differend

Stały bywalec
Odpowiedzi
2 068
pomóżcie, bo ja niestety nie wiem.
dzwoniła do mnie koleżanka, miała pożyczkę z banku, niespłacone bodajże 2 czy 3 raty (ale to inny temat). Dostała pismo od komornika, że bank na podstawie BTE wszczął egzekucję. jednak potem dostała z banku pismo, że bank sprzedał dług firmie windykacyjnej.
i tutaj pytanie. czy bank może tak robić? czy wszczęta egzekucja jest ważna?
chodzi o to że nie wiadomo, do kogo miałaby spłacić należność.

może, bank powinien powiadomić komornika o sprzedaży i komornik umorzy postępowanie

aha, czyli w tej sytuacji dług znajduje się w firmie windykacyjnej, a egzekucja bankowa jest umorzona? Firma windykacyjna nie przejmuje w tej sytuacji praw do prowadzonej egzekucji? czy komornik powinien powiadomić o umorzeniu? nie od niego nie dostała, tylko z banku polecony o sprzedaży długu.
koleżanka chce spłacić, tylko teraz nie wie komu, a moja wiedza wykracza poza takie działanie.

differend napisał:
aha, czyli w tej sytuacji dług znajduje się w firmie windykacyjnej, a egzekucja bankowa jest umorzona? Firma windykacyjna nie przejmuje w tej sytuacji praw do prowadzonej egzekucji? czy komornik powinien powiadomić o umorzeniu? nie od niego nie dostała, tylko z banku polecony o sprzedaży długu.
koleżanka chce spłacić, tylko teraz nie wie komu, a moja wiedza wykracza poza takie działanie.

powinna być, ponieważ czasami bank zapomina poinformować komornika ;) nowym wierzycielem jest fw

dziękuję, czyli kontaktować się z firma. a czy ona, jako dłużnik może poinformować komornika, że bank sprzedał dług, jeżeli oni to zapomnieli zrobić? bo dzwoniła do banku, i tak odsyłają od Annasza do Kajfasza.

differend napisał:
dziękuję, czyli kontaktować się z firma. a czy ona, jako dłużnik może poinformować komornika, że bank sprzedał dług, jeżeli oni to zapomnieli zrobić? bo dzwoniła do banku, i tak odsyłają od Annasza do Kajfasza.

kontaktować lub nie, nie jest to stary dług więc nie jest przedawniony, poinformować może ale komornik i tak może umorzyć na wniosek banku

nie chodzi o przedawnienie, ona chce spłacić, tylko uniknąć sytuacji, że spłaci ( teraz juz wiadomo, że firmie windykacyjnej), a komornik dokona egzekucji, bo bank nie zgłosi do niego tego faktu.

differend napisał:
nie chodzi o przedawnienie, ona chce spłacić, tylko uniknąć sytuacji, że spłaci ( teraz juz wiadomo, że firmie windykacyjnej), a komornik dokona egzekucji, bo bank nie zgłosi do niego tego faktu.

więc niech chwilę się wstrzyma i zapyta komornika i bank, wszystko nie dzieje się z dnia na dzień

dzieki za podpowiedź, sama jej radziłam żeby na razie nie płaciła, skoro komornik nic nie przysłał.

Ponieważ została poinformowana przez pirewotnego wierzyciela o zmianie wierzyciela, a roszczenie jest aktualne, powinna zapłacić resztę zadłużenia obecnemu wierzycielowi. Powinna także żądać od pierwotnego wierzyciela (banku), by powiadomił komornika o zmianie wierzyciela.

Polecam zapoznanie się z art.509-518 kc.

natalie, to że teraz dług jest firmy windykacyjnej, to wiem. kwestią jest to, czy egzekucja jest ważna, zmienia się tylko wierzyciel, czy też musi zostać umorzona. bo jeżeli tak, to ma wpłacić firmie windykacyjnej. ale jeżeli egzekucja pozostaje ważna, to musi komornikowi, i tu nie wiem, co jej powiedzieć.

BTE zostało wystawione na bank, w tej chwili komornik powinien umorzyć postępowanie.

Powrót