Sprzedaż długu

• Autor wątku Autor wątku fiker
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

fiker

Użytkownik
Odpowiedzi
41
Witam,

Mam podpisaną umowę z pożyczkobiorcą na 20 tysięcy. Posiadam również weksel in blanco.
Jak mogę sprzedać i do kogo ten dług ? Ile mogę uzyskać za taki dług +/- ?
Ewentualnie jak wygląda taki proces sprzedaży długu ?
Umowa pomiędzy osobami fizycznymi.

Ostatnia edycja:
Nikłe szanse na jego spłatę.

No to nie spodziewaj się, że ktoś kupi taką wierzytelność. Może za kilka stówek...?

Może inaczej, nie jest nikła szansa na spłatę bo pożyczkobiorca ma swoją działalność gospodarczą zarejestrowaną na siebie, również posiada mieszkanie.
Więc jest możliwość ściągnięcia z niego pieniędzy poprzez sąd. Lecz mi zależy na szybkim powrocie gotówki ponieważ jest mi potrzebna.
Zna ktoś może jakieś instytucje które skupują takie wierzytelności ? Coś jak kruk.

Czy może iść z tym do sądu ? Ile taka sprawa mogła by potrwać i jakie byłyby jej koszty ?

Jeżeli chcesz sprzedać tę wierzytelność szybko, to licz się z tym, że nabywca będzie chciał zapłacić 20-30%, może trochę więcej...
Dla Ciebie najlepszym rozwiązaniem będzie uzyskanie nakazu zapłaty.
Jutro wyślij do niego za zwrotnym poleceniem odbioru wezwanie do zapłaty w ciągu 14 dni od dnia doręczenia pisma. Jak nie zapłaci, kieruj sprawę do postępowania nakazowego, a po wydaniu nakazu zapłaty, jego uprawomocnieniu, postaraj się o klauzulę natychmiastowej wykonalności, po czym zapewnij sobie zabezpieczenie swojej wierzytelności - hipoteka przymusowa na jego nieruchomości powinna odnieść dobry skutek.
Potem co? Komornik i wskazujesz mu nieruchomość jako mienie do zajęcia, możesz mu wskazać również inne elementy majątku, z których ma być prowadzona egzekucja.
Koszty? Tymi się nie martw - potraktuj to jako inwestycję w pełni zwrotną, bo jak będziesz chciał, to całość kosztów będzie Ci zwrócona przez Twojego dłużnika.

Powrót