Sprzedaż domu(ów) - prywatnie i jako DG

• Autor wątku Autor wątku arkopolo007
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

arkopolo007

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Dzień dobry,

Za 2-3 lata planuję budowę 1-2 domów z myślą o sprzedaży. Od razu jednak zachodzi pytanie w jaki sposób najkorzystniej podejść do tematu podatkowo. Naczytałem się wielu opinii, jednak brakuje mi cały czas rzetelnej informacji od doświadczonych osób.

Z tego co udało mi się dowiedzieć, sprzedaż 1-2 domów nie powinno być problemem jako osoba fizyczna. Wówczas opodatkowanie takiej sprzedaży wynosi 19%. Wydaje mi się na pierwszy rzut oka, że taka forma będzie lepsza od JDG na początek. Obecnie nie prowadzę żadnej DG i najpewniej nie będę prowadzić do czasu budowy. Tym samym otwieranie JDG (pracuję na etacie) byłoby prawdopodobnie z myślą o sprzedaży domów w przyszłości.

Jak wygląda forma opodatkowania w przypadku sprzedaży domów jako JDG? Jak wygląda kwestia sprzedaży samego domu, a jak działki, na którym stoi?

Czy w przypadku sprzedaży jako osoba fizyczna zarówno działka jak i dom opodatkowane są na 19%? Jak jest z kwestią, kiedy działkę otrzymałem od rodziców (jak ująć ją w sprzedaży)?

Tak pokrótce wyglądają moje pytania. Jeśli jeszcze coś wpadnie mi do głowy to w trakcie dyskusji postaram się to podnieść :).

Zasadniczo, to jeśli działasz od razu z myślą o odsprzedaży, to powinieneś to robić w ramach DG. Jedynie w sytuacji gdybyś budował dom dla siebie, a potem "zmienił zdanie", mógłbyś sprzedać prywatnie.

Sprzedaż domów w ramach DG jest opodatkowana tak samo jak każda inna działalność. Czyli możesz sobie wybrać - podatek liniowy 23,9%, ryczałt 10% + składka zdrowotna, zasady ogólne: 12 lub 32% plus składka zdrowotna.

Nie można sprzedaż domu niezależnie od działki. W zasadzie to sprzedaje się nieruchomości gruntową zabudowaną, czyli niejako sprzedajesz działkę wraz z domem i wszystkim innym na niej posadowionym.

W ryczałcie podatek płaci się od przychodu, w pozostałych przypadkach - od dochodu, czyli przychodu pomniejszonego o koszty.
Przychodem jest wszystko co dostaniesz od nabywcy, a kosztem wszystko co poniosłeś na budowę domu. Skoro działkę dostałeś od rodziców, to kosztu z tego tytułu nie poniosłeś.

W tym wszystkim powinieneś też wziąć pod uwagę VAT. Niezależnie od tego czy sprzedajesz prywatnie czy firmowo, jeśli sprzedaż nowy dom powinieneś naliczyć 8% VAT na fakturze (23% od powierzchni ponad 300 m2). Z drugiej strony - masz prawo odliczyć VAT z faktur zakupowych wówczas.

Powrót