Sprzedaż domu przed upływem 5 lat i kolejny zakup - czy dobrze myślę?

• Autor wątku Autor wątku Bega
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Bega

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Kupiłam dom za 500.000, przez 3 lata remontowałam go (z fakturami na zakupy, bez faktur za robociznę). Sprzedałam go za 1.500.000 po upływie ok.3 lat od daty zakupu Następnie za kwotę 1.150.000 kupiłam kolejny dom (w którym teraz mieszkam).

Czy dobrze rozumiem, że aby obliczyć kwotę polegającą opodatkowaniu:

1) Od kwoty 1.500.000 odejmuję koszty uzyskania czyli 500.000 zakup + koszty remontu (udokumentowane fakturami, powiedzmy 200.000), czyli pozostaje 800.000.
2) Do opodatkowania pozostaje 800.000 a ponieważ dom (dla siebie) kupiłam za 1.150.000 to nie ma podatku....?

Czy może gdzieś robię błąd?

Proszę o pomoc, bo się gubię... :rolleyes:

Nie każdy remont zakupionego domu, który następnie był sprzedany można uznać za koszty. Liczą się tylko nakłady podnoszące wartość tego domu. Jak rozpoznać czy robiłaś remont - czy zwiększałaś wartość odsyłam do interpretacji i google.

Aby podatek był zero - musisz wydać przychód czyli 1 500 000 zł (a nie dochód)

I ostatnie pytanie - dom kupił za 1 150 000 za gotówkę - bez kredytu? Bo nic o tym nie piszesz. Oraz nie piszesz, czy w tym nowym domu zamieszkasz.

Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź!
Dom kupiony bez kredytu za pieniądze (1.150tys) ze sprzedaży pierwszego (1.500tys, przed upływem 5 lat od jego zakupu). Mieszkam w tym kupionym (w sprzedawanym też mieszkałam, po prostu przeprowadziłam się). Wydałam więc nie cały przychód (1.500tys) ale jego część (1.150tys). Ale jak rozumiałam opodatkowaniu podlega dochód czyli przychód minus koszty uzyskania (zakup domu, remonty). Koszty uzyskania to: ok.500tys. zakup domu i ok.200tys. jego (udokumentowane!) remonty typu wymiana okien, pokrycia dachu itp. czyli podnoszące wartość domu. Jako dochód do opodatkowania pozostaje więc ok.800tys. tzn. 1.500tys. minus ww. koszty uzyskania 700tys. (500tys. zakup+200tys. remonty).
Jak policzyć podatek...?:o Głowa mi już puchnie... :(

Ostatnia edycja:
Przychód: 1 500 000
Koszty (wg Ciebie ustalone czyli np. wydatki na wykończenie lokalu lub budynku mieszkalnego nabytego w stanie deweloperskim lub modernizację (nie remont!) nieruchomości w trakcie jej posiadania): 700 000
Wydatki na własne cele mieszkaniowe: 1 150 000

Po wrzuceniu do programu: dochód zwolniony 613 333
Podatek: 35 467,00

Pan_robotnik napisał:
Przychód: 1 500 000
Koszty (wg Ciebie ustalone czyli np. wydatki na wykończenie lokalu lub budynku mieszkalnego nabytego w stanie deweloperskim lub modernizację (nie remont!) nieruchomości w trakcie jej posiadania): 700 000
Wydatki na własne cele mieszkaniowe: 1 150 000

Po wrzuceniu do programu: dochód zwolniony 613 333
Podatek: 35 467,00

O - dzięki wielkie! Kwota do przyjęcia...
Ale, mam jeszcze 3 lata na jej zmniejszenie/wyzerowanie (właśnie złożyłam PIT39 deklarując powyższe). I teraz - jeśli jej nie wyzeruję i pozostanie jakiś podatek do zapłacenia to czy jest gdzieś podana informacja (nie znalazłam:?) jaka jest wysokość odsetek? Pytałam panią w US ale wyraźnie się migała od odpowiedzi...

Odsetki są zmienne bo uzależnione od stóp procentowych NBP.
Aktualnie coś około 16% (ale nie sprawdzałem dokładnie)

Pan_robotnik napisał:
Odsetki są zmienne bo uzależnione od stóp procentowych NBP.
Aktualnie coś około 16% (ale nie sprawdzałem dokładnie)

Bardzo dziękuję, poszukam!

Powrót