Sprzedaż domu przed upływem 5 lat - Zakup nowego na kredyt

• Autor wątku Autor wątku mat_91
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mat_91

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Witam,

Mam pytanie odnośnie ulgi podatkowej. Otrzymałem dom w darowiźnie od rodziców. Sprzedałem go przed upływem 5 lat więc muszę zapłacić 19% podatku chyba, że przeznaczę środki na cele mieszkaniowe. To jest jasne.

1. Chcę kupic nowy dom ale nie przeznaczę wszystkich środków na ten zakup wiec od różnicy będę musiał zapłacić podatek. Zgadza się?

2. Jeśli chciałbym kupić nową nieruchomość na kredyt hipoteczny, czyli wpłacić tylko część pieniędzy ze sprzedaży poprzedniej jako wkład własny. Jak wtedy wygląda sytuacja?

Niestety nigdzie nie mogłem znaleźć podbnego tematu.
Z góry dziękuję
m.

Dziękuję za odpowiedź ale chciałbym podpytać o odp. do 2 pytania.
Rozumiem, że liczy się tylko wkład własny do kredytu ale już sama kwota kredytu nie? Czy faktury na wykończenie od stanu deweloperskiego do pod klucz także się liczą?
Wtedy kwota wolna od podatku 19% to wkład własny do kredytu + koszty wykończenia domu?
Dziękuję

mat_91 napisał:
... Czy faktury na wykończenie od stanu deweloperskiego do pod klucz także się liczą?...
Jak najbardziej, przechowuj je do czasu kontroli b o ta nastąpi na pewno.

Wielkie dzięki za pomoc.

Mam jeszcze jedno pytanie. Biorąc kredyt hipoteczny, zwolniona jest z podatku 19% tylko kwota wkładu własnego do kredytu. Co jesli np. kupię lub wybuduje dom ze środkó ze sprzedaży poprzedniej nieruchomości, dzięki czemu zapłacę podatek tylko od tego co zostanie nie wykorzystane a potem wezmę kredyt hipoteczny na refinansowanie kupna/budowy domu?

Nie wiem czy dobrze tłumacze o co chodzi. Powiedzmy, że ze sprzedaży mam 500.000 z których muszę zapłacić 19%. Biorać kredyt hip. no nową nieruchomość z wpłatą własną 100.000 - nie płacę podatku tylko od tych 100.000. Co jeśli wydam 400.000 na nową nieruchomość a potem pójdę do banku po kredyt o refinansowanie? Czy to już US nie interesuje i te 400k jest zwolnione z podatku i płacę od pozostałych 100k a to że potem kredytuje poniesione koszty to już oni nie sprawdzają?
Dziękuję

mat_91 napisał:
... wezmę kredyt hipoteczny na refinansowanie kupna/budowy domu?...
Bardzo mało prawdopodobne aby Bank udzielił kredytu z takim tytułem, a US może próbować podważyć Twoją deklarację.

Byłem w banku i mam dwie opcje. Moge wybudowac dom z własnych środków (tych ze sprzedaży poprzedniej nieruchomosći) a potem wziąć kredyt na refinansowanie w ciągu 1 roku albo wziać od razu kredyt na budowę. I tu jest zagwozdka - w drugiej opcji wiadomo jak sytuacja z us wygląda. Ciekawe jak w tej pierwszej. Niby mam potwierdzenie wydatków poniesionych na cele mieszkaniowe z puli pieniędzy ze sprzedażyh poprzedniej nieruchomości. Ale czy oni potem sprawdzają, że biorę kredyt? Nawet jesli wydam wszystko na cele mieszkaniowe i nie zapłacę podatku to potem już nie moge wziąć hipoteki?

Trudno powiedzieć jak zinterpretuje to US, musisz pytać u źródła - prośba o interpretację indywidualną.

US nie interesuje się tym, na co masz wzięty kredyt hipoteczny. Ludzie biorą kredyt hipoteczny np. na leczenie dziecka. Masz udokumentować, że kwotę ze sprzedaży wydałeś na cele mieszkaniowe.
Budujesz dom do takiego stanu jakiego Ty uważasz, następnie bierzesz kredyt (wkład własny dom + działka). No i cały czas zbierasz imienne faktury.
kwota z faktur = kwota ze sprzedaży -> nie płacisz podatku.

Kstro napisał:
US nie interesuje się tym, na co masz wzięty kredyt hipoteczny. ...
Jesteś US? Jesteś wstanie wiarygodnie wskazać czym dany US interesuje się a czym nie?

Przerabiałam temat na własnej skórze i to jest wiarygodna informacja uzyskana w US.
Słowo w słowo Pani urzędnik

Kstro napisał:
Przerabiałam temat na własnej skórze ...
Zatem następnym razem zaznacz, że w Twojej sprawie, Twój US podjął taka decyzję. Nie uogólniaj jej:!:

Powrót