Sprzedaż domu śmierć współwłaściciela a spadek

• Autor wątku Autor wątku szadoky
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

szadoky

Użytkownik
Odpowiedzi
33
Witam mam taki problem dziadkowie mieszkali w domu który był ich własnością byli współwłaścicielami .Dom w najbliższych dniach miał być sprzedany , nabywca wpłacił już zaliczkę niestety dziadek zmarł. I tu mam pytanie dziadkowie posiadają 3 dzieci ,czy babcia jako współwłaściciel domu może go teraz sprzedać , czy musimy przeprowadzić postępowanie spadkowe i dzieci muszą się zrzec praw do połowy domu który dziedziczą po zmarłym ojcu

To jest tylko kwestia techniczna sprowadzająca się do tego ile osób stanie do aktu notarialnego jako sprzedający.

czy babcia jako współwłaściciel domu może go teraz sprzedać , czy musimy przeprowadzić postępowanie spadkowe i dzieci muszą się zrzec praw do połowy domu który dziedziczą po zmarłym ojcu.
1) Nie, babcia może sprzedać jedynie swoją część,
2) Postępowanie spadkowe po dziadku musi być przeprowadzone. Jest jak najbardziej możliwe, ażeby dzieci darowały swój udział spadkowy babci(forma aktu notarialnego pod rygorem nieważności) i wtedy babcia może uzyskać prawa do całości spadku. Konieczne jest jednak postępowanie spadkowe lub poświadczenie dziedziczenia przez notariusza. 2 wariant może być taki, że dzieci nie darują spadku babci i razem z babcią jako współwłaściciel sprzedają dom. I tu jednak musi być postępowanie spadkowe lub poświadczenie dziedziczenia przez notariusza.

Dziękuję za odpowiedz , i mam jeszcze jedna . Kupujący wpłacił zaliczkę umowa zaliczkowa spisana była z dziadkiem , jak po śmierci dziadka wygląda sprawa zaliczki , czy spadkobiercy powinni ją zwrócić jeśli kupiec wycofa się z zakupu domu , czy kupujacy ma prawo żądać zwrotu zaliczki , jeśli to on zrezygnuje z zakupu

Powrót