Sprzedaż domu uzyskanego w spadku po tacie

• Autor wątku Autor wątku karka-uk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

karka-uk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam
Mam pytanie odnośnie domu którego jestem w 1/6 właścicielka po zmarłym tacie. Mama postanowiła sprzedać dom. Jest właścicielem 4/6 ja posiadam 1/6 i siostra 1/6. Nie mamy nic przeciwko temu ale chcemy to zrobić za odpowiednie pieniądze i same spróbować . Niestety mama chce się szybko pozbyć chce wziasc agencje i sprzedać za zbyt niska cenę. Czy my jako współwłaścicielki możemy się na to nie zgodzić ??? Dziękuje

Czy my jako współwłaścicielki możemy się na to nie zgodzić ?
Tak. Ty decydujesz czy sprzedajesz czy nie.
Inaczej będzie przy dziale spadku i zniesieniu współwłasności. W ostateczności sąd może zdecydować o sprzedaży całości i podziale środków (dla Was bardzo nie korzystne, ze względu na koszty).

Tzn nie bardzo rozumiem co oznacza dziale spadku i zniesienie współwłasności ?? Czy mama może zmusić mnie do sprzedaży?? Jej się spieszy mi niebardzo . Nie chce oddac tego domu za pol darmo

co oznacza dziale spadku i zniesienie współwłasności ?
Spadek nabyliście i spadkobiercy stali się współwłaścicielami. Prędzej czy później dojdzie do działu spadku. Może o to wnieść każdy ze współwłaścicieli w dowolnym czasie. Szczególnie gdy nie ma pomiędzy nimi zgody (tak jak tu piszesz). Przy dziale spadku dojdzie do zniesienia współwłasności. Jedno z Was przyjmie nieruchomość na własność wraz ze spłatą finansową pozostałych z ich udziału. Jeśli przy dziale nikt nie będzie zainteresowany przejęciem na własność i spłatą pozostałych sąd może zdecydować o sprzedaży rękami komornika i podziale uzyskanych środków. To tak bardzo w skrócie.

Rozumiem dziękuje . Chcemy sprzedać tyle za nie za taka cenę jak mama. Uważamy z siostra ze jest wart więcej a matka poprostu chce szybko sprzedać bo nienawidzi tego domu i chce go oddac po kosztach byle szybko . Wystawiliśmy miesiąc temu i jej się poprostu nie chce czekać na klienta

Na sprzedaż na wolnym rynku, nie musisz się godzić i podawać powodu dlaczego.

Mama i tak może sprzedać swoje 4/6 udziału bez pytania Ciebie i siostry oraz za dowolną cenę. Potem po prostu będziesz współwłaścicielem z inną osobą(osobami).

karka-uk napisał:
matka poprostu chce szybko sprzedać bo nienawidzi tego domu i chce go oddac po kosztach byle szybko

Odkup/odkupcie z siostrą od mamy teraz jej udziały "po kosztach". Sprzedacie dom po cenie rynkowej i zyskacie.

Powrót