Sprzedaż działki a ulga mieszkaniowa.

• Autor wątku Autor wątku Donizi89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Donizi89

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam, proszę o poradę, chce sprzedać działkę na której jestem współwłaścicielem razem z siostrą, dostaliśmy ją w spadku po zmarłym ojcu, nie minęło jeszcze 5 lat od tego abym nie zapłacił podatku 19% od sprzedaży , lecz pieniądze które otrzymamy w całości chce przeznaczyć na kredyt który wziąłem na mieszkanie czyli skorzystać z ulgi mieszkaniowej, mieszkanie jest tylko na mnie, z siostrą mam sprawę dogadaną, lecz nie wiem czy jeżeli siostra dalej figurując na tej działce nie wpłynie na podatek i czy mogę tak zrobić ? Czy nie musi być przeprowadzona darowizna na moją osobę ? proszę o poradę jak najlepiej załatwić tą sprawę, pozdrawiam.

Donizi89 napisał:
... dostaliśmy ją w spadku po zmarłym ojcu, nie minęło jeszcze 5 lat od tego ...
A konkretnie od czego? Obecnie, takim przypadku, okres jest liczony od daty nabycia przez spadkodawcę.

Tak dokładnie było, nie minęło jeszcze 5 lat od nabycia spadku, więc na pewno bym zapłacił ten podatek, lecz pytanie jest czy siostra musi zrobić darowiznę na moją osobę, czy też mogę sprzedać tą działkę i spłacić w całości zaciągnięty przeze mnie kredyt na mieszkanie ? Dokładniej mówiąc, czy wspólnie sprzedając działkę mogę całość pieniędzy przeznaczyć na swoje cele mieszkaniowe? Czyli w tym wypadku siostra nie dostaję ani złotówki, oczywiście za jej zgodą. Czy prawnie wszytko jest tu prawidłowe ?

Ostatnia edycja:
Donizi89 napisał:
... nie minęło jeszcze 5 lat od nabycia spadku, więc na pewno bym zapłacił ten podatek, ...
Nie rozumiesz co wyżej napisałem, nie od nabycia spadku lecz od nabycia nieruchomości przez spadkodawcę :!:

31.08.2015 jest to data w której bracia zrzekli się praw do nieruchomości na rzecz spadkodawcy.

Co ma do tego owe zrzeczenie? Bracia byli współwłaścicielami? Jeśli już to prawa do nieruchomości można przenieść wyłącznie aktem notarialnym.

Tak byli współwłaścicielami, wszystko było przeprowadzone zgodnie z prawem, przeniesione zostało aktem notarialnym, zrzekli się jakichkolwiek praw do nieruchomości.

Czyli jak mniemam spadkodawca "swoje" udziały nabył wcześniej, zatem opodatkowaniu podlegałyby tylko udziału niespełniające warunku nabycia powyżej pięciu lat.

Powrót