Sprzedaż działki na Allegro

• Autor wątku Autor wątku Imrahil
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

Imrahil

Użytkownik
Odpowiedzi
79
Witam. Mój wujek chce sprzedać działkę na Allegro. Problem polega na tym, że on nie ma ani internetu, ani tym bardziej konta na Allegro. Chce więc, abym to poprzez moje konto wystawił jego działkę. I tu pojawia się pytanie.
1. Jak liczy się prowizję, która jest należna Allegro?
2. Prowizję płaci się za samo wystawienie, czy dopiero po sprzedaży działki?
3. Jak sytuacja wygląda w takiej sytuacji z podatkami?

Nie wiem, jak sobie liczy Allegro, ale nieruchomości tam skutecznie nie sprzedasz, najwyżej znajdziesz nabywcę - potem musisz iść do notariusza podpisać umowę i notariusz pobierze podatek od czynności cywilnoprawnych, a sprzedawca może być niekidy zobowiazany do zapłaty podatku dochodowego

To nawet lepiej dla mnie, bo nie chcę się w to pakować prawdę powiedziawszy. Czy ktoś jeszcze ma podobną opinię? A może zupełnie przeciwną?

No i też pytanie czy to ja muszę iść do tego całego notariusza, czy to już leży po stronie mojego wujka.

Ostatnia edycja:
hmm... Z tego co wyczytałem w regulaminie Allegro, to działki nie są objęte prowizją od sprzedaży. Jednak czy takie wystawianie nieruchomości, która nie należy do posiadacza konta Allegro nie jest sprzeczne z ich zasadami? i czy ja będę musiał w związku z takim "pośrednictwem" płacić jakiś podatek?

Powrót