M
motograf
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 4
Witam , na początku czerwca podpisałam umowę przedwstępną sprzedaży działki u notariusza, warunkiem podpisania umowy sprzedaży jest uzyskanie warunków zabudowy przez panie kupujące , zapis jest też taki że jeśli będą warunki o które miał wystąpić kupujący a nie podpiszą umowy końcowej ,to scedują warunki na sprzedającą. Po 4 miesiącach został podpisany aneks również u notariusza przedłużający termin do 31.10.2023 . Nadmienię że o warunki zabudowy nie wystąpiła żadna z pań kupujących, a o dziwo mąż jednej z nich, z którą ma rozdzielność majątkową .( myślę że jest to świadome działanie na moją niekorzyść , ponieważ ten Pan nie jest stroną w umowie i nie będę mogła wyegzekwować wydania warunków ) Czy w związku z tym, jest to powód do niedotrzymania warunków umowy ( żadna z Pań nie wystąpiła o wydanie warunków ) ? Mija kolejny termin podpisania umowy , dostałam informację z urbanistyki, że warunki są już wydane i teraz będą rozsyłać informacje do właścicieli działek sąsiadujących , że o wydanie warunków wystąpił ten pan we własnym imieniu i nie jest reprezentantem strony. Klientki nadal nie decydują się na podpisanie umowy końcowej ,twierdząc że będą czekać na uprawomocnienie się warunków ( nie było takiego zapisu w umowie ) . Czy wygaśnięcie aneksu automatycznie rozwiązuje zawartą umowę ? Co z wpłaconym zadatkiem ? Będę wdzięczna za pomoc