Sprzedaż elektroniki z AliE****ss na Allegro

• Autor wątku Autor wątku Primus555
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Primus555

Użytkownik
Odpowiedzi
53
Witam

Chciałbym zająć się sprzedażą produktów typu słuchawki bezprzewodowe, kabelki USB itp. na Allegro, które wcześniej ściągał bym z Chin poprzez AliExpress. Zajmował bym się tym wykonując działalność nierejestrowaną, o rejestracji pomyślał bym później.

O czym muszę wiedzieć pod kątem przepisów, prowadząc taką działalność nierejestrowaną polegającą na ściąganiu i sprzedaży towarów z Chin? Tak żeby nagle nie zapukali do mnie urzędnicy albo nie wiem kto, że mam jakieś kary zapłacić. Oczywiście wiem, że nie mogę progu przychodu przekroczyć, by móc działalność nierejestrowaną prowadzić, ale co poza tym?

Pozdrawiam

Opłacać cło i vat.
Dodatkowo posiadać deklarację zgodności CE i wziąć na siebie koszty i ryzyko związane z reklamacjami i wadami produktu.

A takie rzeczy jak rejestracja w BDO czy wystąpienie o numer EORI, czymkolwiek on jest?

Kurka wodna, bo z jednej strony czytam i słyszę, że na działalności nierejestrowanej to wystarczy w takiej sytuacji że prowadzę zwykły rejestr sprzedaży w zeszycie czy coś, pilnuję przychodów itd...

Gdzie indziej wyczytam, że na działalności nierejestrowanej w ogóle NIE MOGĘ zajmować się ściąganiem drobnej elektroniki z AliExpress i jej odsprzedażą na Allegro, że do tego wymagana jest tylko zarejestrowana działalność

A najlepsze jest to, że byłem też u siebie w urzędzie w Warszawie, pytać się Pani w okienku, zajmującej się działalnościami gospodarczymi, to mogę śmiało powiedzieć, że jej odpowiedź brzmiała tak samo jak 'nie mam zielonego pojęcia czy w takiej sytuacji trzeba rejestrować firmę, czy wystarczy nierejestrowana formą działalności'

Powrót