sprzedaż fotografii po raz drugi

• Autor wątku Autor wątku qsqs
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Q

qsqs

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam serdecznie, bardzo proszę o pomoc kogoś kto sie spotkał z podobną sprawą. Wykonałem dla firmy zdjęcie podpisaliśmy umową której główną część wkleję poniżej. Moje pytanie brzmi: Czy mogę sprzedawać to zdjęcie innym klientom, czy sprzedałem je raz temu klientowi z umowy i nie mogę już wydrukować kalendarza z tym zdjęciem i sprzedawać, czy też sprzedać zdjęcia agencji która robi jakąś broszurę?
Bardzo dziękuję za wszelką prawną pomoc.

w drugim poście treść umowy którą podpisaliśmy.

OŚWIADCZENIE - UMOWA przekazania wszelkich praw autorskich zdjęcia do folderu (załącznik nr.1 ).
Zawarta pomiędzy:
A - B
1.
1.1. Zamawiający zamawia, a Wykonawca przyjmuje do wykonania dzieło w postaci:
- wykonanie i sprzedaż fotografii A z budynku B. Wykonawca
jednocześnie przenosi na zamawiającego wszelkie majątkowe prawa autorskie do swobodnego i
nieograniczonego wykorzystywania przez zamawiającego na wszystkich polach eksploatacji
wskazanych w art.50 ust. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wykonawca zrzeka się również
roszczeń do ujawniania na zdjęciach lub w ich podpisie autorstwa zdjęć.
1.2. Zakończenie dzieła powinno nastąpić najpóźniej do dnia 09.01.2007 r.
1.3. Dzieło zostanie wykonanew całości z materiałów Wykonawcy i na jego koszt.
2.
2.1 Wykonawca oświadcza, że dzieło opisane w pkt 1.1 jest wynikiem jego twórczości, 'stanowi utwór
w rozumieniu prawa autorskiego. Utwór ten nie narusza praw autorskich innych osób.
2.2 Wykonawca oświadcza, że jego prawa autorskie do przedmiotowego utworu nie są ograniczone w
zakresie objętym niniejszą umową.
2.3. Z chwllą dostarczenia utworu Wykonawca przenosi na Zamawiającego prawa autorskie lub
zezwala na publikację na każdych polach eksploatacji: .
2.4. Wykonawca upoważnia Zamawiającego do zezwalania na wykonywanie zależnego prawa
autorskiego do utworu.
3. Za wykonanie dzieła i przeniesienie praw autorskich lub zezwolenie na publikację na polach
eksploatacji wymienionych w pkt. 2 otrzymuje wynagrodzenie netto w kwocie X zł ( słownie X) w terminie do dnia - X r. płatne przelewem na numerkonta podany w fakturze.
4.
Wszelkie zmiany i uzupełnienia niniejszejumowy wymagają formy pisemnej podrygorem nieważności.
5.
W sprawach nieuregulowanych niniejszą umową mają zastosowanie przepisy ustawy o prawie
autorskim i prawach pokrewnych oraz kodeksu cywilnego.

Dziękuje :(, czyli gdybym chciał wydać kalendarz z tym zdjęciem, musiałbym spisać odpowiedni aneks do tej umowy?

Musialby Pan anulowac zapis dotyczacy przeniesienia praw autorskich majatkowych, a na przyklad sporzadzic nowa umowe uniewazniajaca stara i w nowej udzielic licencji do na przyklad jednorazowego uzytku wykonanych przez pana zdjec lub w jednym okreslonym celu. Ale watpie, aby zamawiajacy na to wyrazil zgode, nie byloby to w jego interesie.

Powrót